Antena 3 CNN Actualitate Barometrul Global al Corupţiei: Parlamentul, cea mai coruptă instituţie

Barometrul Global al Corupţiei: Parlamentul, cea mai coruptă instituţie

Barometrul Global al Corupţiei: Parlamentul, cea mai coruptă instituţie
Sursa foto: barometru
03 Iun 2009   •   15:31

Parlamentul este cea mai coruptă instituţie, alături de partidele politice. Aceasta este concluzia Barometrului Global al Corupţiei 2009 publicat de Transparency International. Studiul mai arată că românii au dat mai multă mită decât bulgarii. Medicii, poliţişii şi personalul din sitemul judiciar sunt cei care s-au bucurat de cele mai multe "atenţii".

România este codaşă în ceea ce priveşte măsurile de luptă împotriva corupţiei. Aceasta este concluzia barometrului prezentat de Transparency International. Ţara noastră este depăşită şi de Bulgaria la acest capitol. Conform studiului, românii au dat de cinci ori mai multă mită decât vecinii din Bulgaria, ajungând la un procent de 33%. Asta în timp ce, media europeană a plătitorilor de mită este de cinci procente.

Medicii s-au bucurat de cele mai multe "atenţii" din partea românilor. 22% dintre cei chestionaţi au recunoscut că au dat mită. Locul doi este ocupat de poliţişti. 13% dintre români i-au îmbunat astfel pe reprezentanţii Ministerului de Interne. Locul 3 revine justiţiei în topul celor care au primit mită de la români.


Piaţa mitei în România
Servicii medicale - 22%
Poliţia - 13%
Justiţie - 8%
Sistemul de educaţie - 7%
Birouri de eliberare a documentelor - 6%
Servicii imobiliare - 4%>


Partidele politice şi parlamentul sunt instituţiile cele mai corupte, conform studiului Transparency International. Românii gândesc la fel ca şi cetăţenii europeni în acest caz. Diferenţa este că numărul românilor care consideră corupte cele două instituţii este mult mai mare în România decât în rândul cetăţenilor europeni. La noi în ţară, justiţia ocupă locul trei la categoria instituţiilor afectate de corupţie, în timp ce în ţările uniunii europene, locul este ocupat de mediul de afaceri.


Instituţii afectate de corupţie

UE

1. Partide: 3,7%
2. Parlament: 3,4%
3. Mediu de afaceri: 3,4%


România

1.Partide 4,3%
2.Parlament 4,3 %
3.Justiţie 4,2 %



Barometrul Global al Corupţiei a acoperit 69 de ţări. Peste 73 de mii de persoane au răspuns sondajului comandat de Transparency International, în perioada 25 octombrie 2008-25 februarie 2009.

Antena3

×
Subiecte în articol: mita institutii
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close