Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Rachetele americane, amplasate la fosta bază aeriană Deveselu, judeţul Olt

Băsescu: Rachetele americane, amplasate la fosta bază aeriană Deveselu, judeţul Olt

Băsescu: Rachetele americane, amplasate la fosta bază aeriană Deveselu, judeţul Olt
Sursa foto: Foto: Mediafax
03 Mai 2011   •   09:49

Membrii CSAT au dezbătut luni seara solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Kogălniceanu şi portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari către Irak şi Afganistan, a anunţat preşedintele Traian Băsescu.

Un alt subiect dezbătut în şedinţa CSAT a fost legat de locaţia pentru amplasarea rachetelor din scutul american. Acestea vor fi amplasate la fosta baza militară din Deveselu, judeţul Olt, a precizat liderul României.

La Deveselu vor fi dislocaţi în medie 200 de militari americani. Numărul maxim de soldaţi americani care ar putea ajunge la baza aeriană românească este de 500.

Traian Băsescu a menţionat că baza aeriană va rămâne sub comanda românească, comandantul bazei fiind un ofiţer român.

De asemenea, liderul României a ţinut să menţioneze că elementele scutului anti-rachetă NU sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Preşedintele a vorbit şi despre o eventuală ridicare a nivelului de alertă teroristă. Pentru moment, a spus Traian Băsescu, în România nu există nici un element concret care să justifice ridicarea nivelului de alertă, în urma uciderii lui Osama bin Laden.

Discursul integral al lui Traian Băsescu


Principalele declaraţii ale preşedintelui Băsescu:


- CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza aeroportul Kogălniceanu şi portul Constanţa ca infrastructuri de tranzit pentru transportul de militari către Irak şi Afganistan

- Rachetele din scurtul american vor fi amplasate la fosta baza militară din Deveselu, judeţul Olt

-România, la cel mai inalt nivel de securitate din istoria ei. Şi-a garantat securitatea pe termen lung, nu conjunctural

-Elementele de scurt anti-rachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse

-Rămânem pe nivelul precaut de alertă teroristă. Nu avem nici un element concret care să justifice ridicarea nivelului de alertă.

-Nimeni se se poate juca cu nivelurile de alertă, pentru că ele costă

Primarul comunei Deveselu:



Aeroportul militar din Deveselu, printre cele mai bune din România

Aeroportul militar din Deveselu, acolo unde va fi amplasat scutul antirachetă, este considerat printre cele mai bune aeroporturi militare din ţară. Şi asta datorită poziţiei sale strategice, la graniţa cu Bulgaria, şi ea ţară membră NATO, precum şi datorită infrastructurii de calitate a acestuia.

Aeroportul militar din Deveselu se întinde pe o suprafaţă de 500 de hectare şi a fost transformat într-un aeroport civil în urmă cu mai mulţi ani, potrivit informaţiilor apărute în presa locală. Cât priveşte baza militară de la Deveselu , aceasta a fost desfiinţată în 2002.

Un an mai târziu însă, la începutul războiului din Irak, se contura ideea de a avea o bază NATO în comuna olteană. Iar după modernizarea aeroportului militar „Mihail Kogălniceanu", se impunea ca România să aibă o unitate militară şi pe flancul de sud-est.
 





×
Subiecte în articol: presedinte discutii CSAT
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close