Antena 3 CNN Actualitate Brokerul Cristian Sima, amendat cu 10.000 lei de CNVM. Alţi doi colegi ai săi au primit sancţiuni asemănătoare

Brokerul Cristian Sima, amendat cu 10.000 lei de CNVM. Alţi doi colegi ai săi au primit sancţiuni asemănătoare

Brokerul Cristian Sima, amendat cu 10.000 lei de CNVM. Alţi doi colegi ai săi au primit sancţiuni asemănătoare
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    11 Oct 2012   •   20:21

CNVM l-a amendat joi pe brokerul Cristian Sima cu suma de 10.000 de lei, sancţiuni similare primind şi alţi doi colegi ai săi.

Amenda vine după ce, în septembrie, când ocupa funcţia de director general al Bursei Sibiu şi preşedinte CA, Sima a limitat împreună cu alţi doi administratori drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi ale SSIF Broker în AGA bursei de la Sibiu, informează Mediafax.

Au mai fost sancţionaţi şi Paul Gabriel Miclăuş, care atunci era vicepreşedinte CA şi miercuri a fost numit preşedinte al Consiliului, şi Alexandru Găitan, care a demisionat la 1 octombrie.

Sima a fost revocat miercuri din funcţiile de conducere de la Sibex, deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM. El nu mai poate fi contactat de peste zece zile.

Potrivit noului preşedinte CA al Sibex, înlocuirea nu are legătură cu informaţiile apărute în piaţa de capital că Sima ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă pe care el o deţinea.

Firma WBS Holding este deţinută de Sima şi înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acţionar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acţiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

O altă ipoteză vehiculată în piaţa de capital referitoare la dispariţia lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienţi în urma acestor tranzacţii, cu grad ridicat de risc.

Odată cu ordonanţele prin care i-a sancţionat pe Sima, Miclăuş şi Găitan, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dispus actualului Consiliu de Administraţie să ridice suspendarea drepturilor de vot ale SIF-urilor şi SSIF Broker.

Actualul Consiliu este format din Miclăuş, Dan Simionescu (reprezentant al SIF Transilvania), şi doi membri provizorii, avocatul Gabriel Biriş şi brokerul Iancu Stavrositu. Un loc este vacant.

În noaptea de 21 - 22 septembrie, CNVM a amânat AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea Consiliului de Administraţie, şi a solicitat clarificări după ce trei administratori ai bursei au anunţat noaptea, cu câteva ore înainte de AGA, că au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor întrucât acestea acţionează concertat.

Atunci, drepturile de vot ale celor cinci SIF-uri şi SSIF Broker urmau să fie limitate la 5%, faţă de 20% cât deţin împreună.

Decizia administratorilor Sibex a fost bazată pe faptul că cele cinci SIF-uri şi SSIF Broker se regăsesc împreună în acţionariatul mai multor companii, printre care şi companii listate.

Această decizie a Consiliului de Administraţie a venit la patru zile după ce CNVM a obligat mai mulţi acţionari ai Sibex să îşi reducă participaţia la pragul legal de 5% din acţiuni, întrucât instituţia a stabilit că aceştia acţionează.

Primul grup este format în jurul firmei de brokeraj WBS România, din al cărei acţionariat şi a conducere a ieşit Cristian Sima pentru a prelua funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex. Grupul deţine concertat 16% din acţiuni.

O dispunere similară a fost dată atunci şi pentru omul de afaceri Radu Dimofte şi Andrei Mihai Bejenaru, care deţin împreună 8,25% din titluri.

În AGA amânată în septembrie, acţionarii Sibex urmau să discute sâmbătă revocarea Consiliului de Administraţie şi alegerea unor noi administratori, la solicitarea unui grup de acţionari, pe fondul pierderilor înregistrate de bursă. Principalul vizat de revocare era Sima.

Printre clienţii păgubiţi de Sima se regăseşte şi fostul ministrul al Finanţelor Daniel Dăianu, alături de alte VIP-uri.

Citeşte şi Badea: "Cât de prost să fii să te duci tu, cu banii tăi, să ţi-i administreze Sima..."









×
Subiecte în articol: Cristian Sima amenda Daniel Daianu bani
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close