Antena 3 CNN Actualitate CNAS: Reţeta electronică va avea ultimele teste vineri, iar de la 1 iunie va începe pilotarea sistemului

CNAS: Reţeta electronică va avea ultimele teste vineri, iar de la 1 iunie va începe pilotarea sistemului

CNAS: Reţeta electronică va avea ultimele teste vineri, iar de la 1 iunie va începe pilotarea sistemului
Sursa foto: foto: asonor.com
24 Mai 2012   •   16:43

Doctorul Dorin Ionescu, Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), spune că ultimele teste privind implementarea reţetei electronice se vor face până vineri, urmând ca din iunie începe să înceapă pilotarea sistemului, scrie Mediafax.
   
Declaraţia a fost făcută la conferinţa cu tema "Prescripţia electronică - etapă în modernizarea sistemului de sănătate românesc. Sănătatea, reţeta de modernizare", desfăşurată în Capitală.
   
"SIVECO face ultimele teste pentru implementarea prescripţiei electronice pe care dorim s-o implementăm, experimental, începâd cu 1 iunie. Reţeta electronică face parte din platforma informatică din sistemul asigurărilor de sănătate, instrument complex care ne va ajuta să avem o evidenţă mai clară asupra controlului şi împotriva posibilelor fraude", a spus directorul CNAS.
   
De la începutu lunii iunie, reţeta clasică şi cea electronică vor funcţiona în paralel. "Pentru început, vor funcţiona ambele sisteme, atât cel electronic, cât şi reţeta clasică. Pacientul va avea propriul cod la prescriere şi la ridicarea medicamentului. Reţeta este vituală pentru pacienţi, dar va fi eliberată şi pe hârtie, în cazuri speciale", a mai spus Ionescu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rafila a spus că Ministerul Sănătăţii are ca prioritate pacientul, astfel încât acesta să aibă acces la serviciile medicale care lipsesc sau sunt foarte dificil de accesat şi, de asemenea, la medicamentele compensate şi gratuite de bună calitate, fără întreruperi.
   
Medicii care vor intra în sistemul electronic de prescriere vor putea primi bonusuri. Astfel, dacă 75% dintre reţete vor fi în sistem electronic, ei vor primi 100 de lei. Pentru 50-70% dintre prescrieri în sistem electronic, bonusul va fi de 50 de lei.

Cei care nu vor dori să prescrie în sistem electronic ar putea fi sancţionaţi şi obligaţi să achite contravaloarea medicamentelor prescrise.
 
Preşedintele CNAS preciza la 11 mai că sistemul privind prescrierea electronică a reţetelor este pregătit să intre în funcţiune la 1 iunie, iar începând din 1 iulie, medicii vor fi obligaţi să prescrie reţetele în sistem electronic.
   

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close