Antena 3 CNN Actualitate Familia Regală a României, primită cu entuziasm la Alba Iulia: "Monarhia Salvează România"

Familia Regală a României, primită cu entuziasm la Alba Iulia: "Monarhia Salvează România"

Familia Regală a României, primită cu entuziasm la Alba Iulia: "Monarhia Salvează România"
Sursa foto: Foto captura Antena 3
15 Oct 2012   •   13:53

Câteva sute de persoane au participat la ceremonialul de primire a Trenului Regal în Alba Iulia, luni, la împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, membrii Casei Regale fiind primiţi cu urale, unii dintre participanţi strigând "Monarhia salvează România", informează Mediafax.
   
Din trenul regal au coborât Principesa Margareta, Principele Radu şi Principele Nicolae, cei trei membri ai Casei Regale fiind întâmpinaţi în sunetul fanfarei militare cu urale şi aplauze de cei prezenţi la eveniment, iar unii dintre participanţi au scandat timp de mai multe minute "Monarhia salvează România" sau numele Regelui Mihai I.
   
Participanţii s-au înghesuit să le strângă mâna celor trei sau să se fotografieze cu aceştia.
   
Cei trei reprezentanţi ai Casei Regale a României au fost întâmpinaţi de reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, iar apoi au mers în Cetatea din Alba Iulia, parcurgând pe jos câteva sute de metri pe un traseu denumit "Drumul Regelui", traseu străbătut şi de Regele Ferdinand în 1922 în cadrul ceremoniei de încoronare.
   
Ulterior, atât membrii Casei Regale, cât şi celelalte oficialităţi şi participanţi au intrat în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, unde are loc o slujbă Te Deum oficiată de Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, IPS Irineu.
  
Autorităţile din Alba Iulia organizează, luni, o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, Ferdinand şi Maria, cu această ocazie fiind expuse şi coroanele, sceptrul şi alte obiecte care au aparţinut suveranilor.
   
Manifestările au început în jurul orei 11.30, în gara din Alba Iulia, unde a fost primit Trenul Regal, iar după slujba oficiată în Catedrala Încoronării din municipiu va fi deschisă în Sala Unirii o expoziţie organizată special pentru acest moment denumită "90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia", care va cuprinde coroanele, mantiile şi sceptrul regale, dar şi alte obiecte care au aparţinut foştilor suverani.
   
De asemenea, vor mai avea loc o paradă a portului popular în Cetatea Vauban din Alba Iulia, o lectură publică din "Jurnalul" Reginei Maria, în Sala Unirii, iar seara se va încheia cu un moment inedit în care angajaţii Muzeului Unirii din Alba Iulia, îmbrăcaţi în personaje istorice, vor povesti încoronarea de la Alba Iulia.
   
Organizatorii au pregătit şi un foc de artificii în Piaţa Cetăţii.
   
Potrivit sursei citate, obiectele simbol ale regalităţii sunt expuse pentru prima dată la Alba Iulia, după 90 de ani, iar acestea vor putea fi văzute până miercuri seară, intrarea la expoziţie fiind gratuită.
   
Manifestările dedicate împlinirii a 90 de ani de la încoronarea regilor Ferdinand şi Maria la Alba Iulia sunt organizate de Consiliul Judeţean, Primăria Alba Iulia, de Prefectură şi de Muzeul Unirii din Alba Iulia, sub patronajul Casei Regale a României.



×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close