Antena 3 CNN Actualitate Fostul ministru Dacian Cioloş, audiat la Parchetul General

Fostul ministru Dacian Cioloş, audiat la Parchetul General

Fostul ministru Dacian Cioloş, audiat la Parchetul General
Sursa foto: Foto: Agerpres
08 Apr 2015   •   18:21

Fostul comisar european Dacian Cioloş a fost audiat, astăzi, la Parchetul General, fiind acuzat de abuz în serviciu. Cioloş trebuia să explice de ce, pe vremea când era ministru al Agriculturii, a constituit Ministerul ca parte civilă în dosarul Telepatia, fără avizul direcţiei juridice, pe de o parte, şi, pe de altă parte, fără ca Ministerul Agriculturii să aibă vreo legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Un presupus prejudiciu ar fi putut fi reclamat, eventual, de Ministerul Finanţelor. Cioloş a fost audiat pentru prima dată abia astăzi, deşi urmărirea penală în acest dosar eeste începută în urmă cu un an.

Parchetul General a început anul trecut urmărirea penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Dacian Cioloş după ce fostul director al Administraţiei Domeniilor Statului, Jean-Catalin Sandu, a depus plângere împotriva ex-ministrului Agriculturii din perioada octombrie 2007 - decembrie 2009.

Plângerea a fost înregistrată pe 20 martie 2014. Dacian Cioloş trebuie sa explice de ce a acceptat cererea DNA de constituire a Ministerului Agriculturii ca parte civilă în dosarul Telepatia, fără să aibă avizul directorului juridic şi fără ca şeful de la economic să calculeze pretinsul prejudiciu şi să înregistreze creanţa.

Conform plângerii depuse de Jean-Cătălin Sandu, ministerul condus de Dacian Cioloş era obligat să obţină, pe de o parte, acordul Direcţiei Juridice a MADR, pentru a se constata dacă Ministerul Agriculturii se poate constitui parte civilă în cauză, iar pe de alta parte, avizul Direcţiei Economice, care trebuia să îşi dea acceptul după ce în prealabil calcula presupusul prejudiciu şi îl inregistra în contabilitatea ministerului, la rubrica creanţe.

Cătălin Sandu a fost chemat în 2014 să dea declaraţie în calitate de parte vătămată, iar fostul director al Direcţiei Privatizare - Concesionare a ADS, Vlad Săvulescu a dat declaraţie în calitate de martor, tot în 2014. Abia anul acest a ajuns şi Cioloş la DNA.

Decizia lui Cioloş a dat pretextul procurorilor DNA să susţină că Ministerul Agriculturii a fost prejudiciat, deşi banii din privatizarea ICA nu au ajuns la această instituţie, ci la Ministerul Finanţelor. Cioloş a fost acuzat că a devenit comisar european în 2009 în urma unui troc cu Băsescu. Preşedintele i-a oferit pe tavă funcţia, iar la schimb, ministerul Agriculturii condus la acea vreme de Cioloş s-a constituit parte civilă în dosarul Telepatia. Asta deşi banii din privatizare nici măcar nu au ajuns la ministerul lui Cioloş, ci la Finanţe.


×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close