Antena 3 CNN Actualitate Mireasa cu 10 kilograme de mărgele la gât. Aşa cere tradiţia nunţii în Ţara Oaşului (VIDEO)

Mireasa cu 10 kilograme de mărgele la gât. Aşa cere tradiţia nunţii în Ţara Oaşului (VIDEO)

Mireasa cu 10 kilograme de mărgele la gât. Aşa cere tradiţia nunţii în Ţara Oaşului (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Observator
11 Sep 2010   •   20:30

Un kilometru de mărgele, grele de 10 kilograme, purtate la gât! Nu-i deloc uşor să fii mireasă, în Ţara Oaşului, mai ales dacă vrei nuntă tradiţională! O tânără de 21 de ani are de purtat o povară grea; 10 kilograme de mărgelele şi încă 10 kg costumul popular. Socrii nu s-au zgârcit deloc la bani: au cheltuit 50.000 de euro pentru petrecere şi au invitat 2.000 de oameni.

Dansează de parcă ar fi un fulg. De fapt, numai hainele şi accesoriile cântăresc 20 de kilograme. Tânăra din imagini are 21 de ani. Este fiica unui fost primar şi se căsătoreşte  cu fiul preotului din sat. E nunta anului în Ţara Oaşului.  De fapt sunt două - una modernă, şi una populară. Potrivit tradiţiei, mireasa trebuie să poarte mărgele. Cu cât are mai multe, cu atât e mai înstărită.

Hainele tradiţionale sunt lucrate manual. Şi costă. 3.000 de euro costumul miresei, o mie- cel al mirelui. Numai pregătirea miresei a durat o jumătate de zi, dar, în final, a meritat!

Socrii s-au pregătit pentru nuntă cu 50 de porci, 10 tauri, 200 de găini şi au pregătit peste 5 tone de băutură. Nu de alta, dar au peste două mii de invitaţi. Mai au şi 12 perechi de naşi, printre care şi Mircea Geoană. Mirii s-au cunoscut acum doi ani, la o petrecere.

Până la luna de miere mai este. Azi, urmează nunta modernă, iar mâine petrecerea de după nuntă. Cei peste două mii de invitaţi vor fi găzduiţi într-un cămin cultural.



Observator

×
Subiecte în articol: nunta traditie invitati mire mireasa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close