Antena 3 CNN Actualitate Mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania a încetat din viaţă

Mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania a încetat din viaţă

Mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania a încetat din viaţă
Sursa foto: Foto: Mediafax
31 Ian 2011   •   20:09

Mitropolitul Ardealului, Bartolomeu Anania a încetat din viaţă, luni, aflându-se internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca
.
Arhiepiscopia Vadului Feleacului şi Clujului a anunţat oficial decesul arhiepiscopului.
  
"Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că în ziua de  31 ianuarie 2011, la orele 1925, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu ANANIA, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor", se arată într-un comunicat remis către Mediafax.
  
Decesul a survenit la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca, precizează sursa citată.
  
"Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă. Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu", se mai arată în comunicat.

 

  
Catedrala Mitropolitană va anunţa, ulterior, data înmormântării mitropolitului.

"În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii săi. "Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!", arată comunicatul.

Bartolomeu Anania a fost dus, în urmă cu o săptămână, cu o ambulanţă SMURD, într-o secţie de terapie intensivă dintr-un spital din Cluj. Mitropolitul, aflat în stare critică, a fost aşteptat de echipajele medicale pe Aeroportul Internaţional din Cluj.
 
Alături de medici, un sobor de preoţi, împreună cu episcopul vicar al Mitropoliei Clujului, au aşteptat sosirea Preasfinţitului.

Aeronava care l-a adus pe Bartolomeu Anania de la Viena a aterizat la Cluj puţin după miezul nopţii. Arhiepiscopul şi mitropolitul Clujului a fost internat la Secţia de Terapie Intensivă a Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj Napoca.

Bartolomeu Anania a fost transportat la clinica AK-H din Viena pe 14 ianuarie, după ce anterior a fost internat la Clinica de Urologie din Cluj. Medicii de aici i-au recomandat un examen cardiologic care nu putea fi realizat în ţară din cauza lipsei de aparatură. Ulterior, Preasfinţitul urma să fie supus unei operaţii pe cord în urma căreia să îi fie implanta o valvă.

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească şi a primit la botez numele de Valeriu Anania. După şcoala primară în satul natal, a studiat la Seminarul Central din Bucureşti (1933-1941), dar şi la liceele 'Dimitrie Cantemir' şi 'Mihai Viteazul' din Capitală, luându-şi bacalaureatul la acesta din urmă, în 1943.

A făcut studii teologice la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Teologică 'Andreiană' din Sibiu, obţinând titlul de licenţiat în teologie (1948). Urmase doi ani Facultatea de Medicină şi, în paralel, Conservatorul din Cluj, fiind exmatriculat în 1947, pentru rolul avut în mişcările studenţeşti din mai-iunie 1946.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close