Antena 3 CNN Actualitate Ponta atenţionează: Parlamentarii îşi pierd mandatul dacă nu atacă, în 45 zile, decizia ANI privind incompatibilitatea

Ponta atenţionează: Parlamentarii îşi pierd mandatul dacă nu atacă, în 45 zile, decizia ANI privind incompatibilitatea

Ponta atenţionează: Parlamentarii îşi pierd mandatul dacă nu atacă, în 45 zile, decizia ANI privind incompatibilitatea
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Feb 2013   •   17:30

Parlamentarii în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va emite o decizie de incompatibilitate îşi vor pierde mandatul chiar şi în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, dacă nu vor ataca în instanţă decizia ANI în noul termen, extins de la 15 la 45 de zile, a declarat premierul Ponta, citat de Mediafax.
   
El a explicat totodată extinderea termenului prin faptul că operaţiunea permite parlamentarilor care stau în Bucureşti, dar domiciliază în altă localitate, unde ANI poate trimite decizia de incompatibilitate, să ia cunoştinţă despre raportul Agenţiei.
   
"Este o soluţie prin care am scos ceea ce, din punctul meu de vedere, era absolut corect criticabil: parlamentarii care atacau în justiţie puteau să piardă în instanţă şi îşi pierdeau mandatul, cei care nu atacau nu păţeau nimic. Ori eu am cerut în mod clar colegilor mei parlamentari să se pună o sancţiune şi pentru cel care nu atacă. Aici a fost discuţia ?bun, dacă nu află, dacă trimite ANI cine ştie unde...?. Eu, de exemplu, am domiciliul în Baia de Fier. Îmi trimite în Baia de Fier, eu stau mai mult în Bucureşti...şi atunci am pus un termen de 45 zile şi garanţia că e informat Biroul Permanent al Camerei, iar în cele 45 zile dacă parlamentarul nu atacă în instanţă, atunci îşi pierde mandatul", a spus Ponta.
   
Ponta a adăugat că problema nu era extinderea termenului de la 15 zile la 45 zile, ci să nu existe un regim diferit între parlamentarul care atacă în instanţă decizia ANI şi cel care este incompatibil şi nu face nimic.
   
Premierul a precizat că parlamentarul care timp de 45 zile nu atacă decizia îşi va pierde, în acest caz, mandatul chiar dacă nu există o hotărâre judecătorească.
   
"Nu mai poţi să te ascunzi prin faptul că nu ataci în instanţă:, a adăugat Ponta.
   
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, miercuri, cu 298 de voturi "pentru", 101 voturi "împotrivă" şi 36 de abţineri, Raportul la cererea de reeaxaminarea şefului statului, Traian Băsescu, la Statutul parlamentarilor, în ultima formă a acestuia, stabilită de Comisia de Statut.

×
Subiecte în articol: Victor Ponta
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close