Antena 3 CNN Actualitate Prima zi de şcoală, după reguli NOI. "Părinţii vor plăti AMENZI sau vor presta muncă în folosul comunităţii, dacă odraslele au ABSENŢE"

Prima zi de şcoală, după reguli NOI. "Părinţii vor plăti AMENZI sau vor presta muncă în folosul comunităţii, dacă odraslele au ABSENŢE"

Prima zi de şcoală, după reguli NOI. "Părinţii vor plăti AMENZI sau vor presta muncă în folosul comunităţii, dacă odraslele au ABSENŢE"
de O.P.    |    15 Sep 2014   •   05:58

Părinţii pot plăti amenzi usturătoare dacă nu-şi trimit copiii la şcoală. Elevii nu pot ieşi din curtea şcolii în pauze şi nu pot folosi telefonul mobil. Dar pot învăţa şah sau arhitectură dacă vor. Deocamdată, toate acestea sunt în stadiul de propunere. Se regăsesc în noul regulament care este încă în dezbatere publica.

Noul regulament şcolar, pus în dezbatere de Ministerul Educaţiei, spune că părinţii plătesc amenzi sau fac muncă în folosul comunităţii, dacă elevii au absenţe nemotivate. Amenzile pentru părinţii care nu se îngrijesc de şcolarizarea copiilor sunt între 100 şi 1.000 de lei, în funcţie de numărul absenţelor nemotivate.  În regulament se mai precizează că părinţii nu mai pot motiva, pe propria răspundere, decât trei zile pentru copiii lor.

 Cu toate aceastea, au un drept în plus: acela de a contesta orice notă pe care elevul o primeşte la teze şi lucrări, iar profesorul trebuie să justifice nota în faţa elevului, a părintelui şi a directorului. 

În ceea ce priveşte elevii, aceştia nu au ce căuta în şcoală cu ţigări, alcool şi nici măcar cu brichete. Nu au voie să organizeze acţiuni de protest şi nici nu au voie să iasă din curtea şcolii, în timpul pauzelor.

Din acest an şcolar, elevii vor putea alege materii opţionale de pe o listă mai largă decât cea de anul trecut. Astfel, elevii din clasele a III-a şi a IV-a vor putea învăţa despre arhitectură şi mediul construit, iar elevii din liceele de muzică vor putea studia istoria jazzului. Dacă va fi aprobat,  in noul regulament care conţine toate aceste prevederi, se va încheia şi un contract educaţional intre părinţi si scoli.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close