Antena 3 CNN Actualitate ROŞIA MONTANĂ: A 11-a duminică la rând de PROTESTE la Universitate

ROŞIA MONTANĂ: A 11-a duminică la rând de PROTESTE la Universitate

ROŞIA MONTANĂ: A 11-a duminică la rând de PROTESTE la Universitate
Sursa foto: Foto: Agerpres
10 Noi 2013   •   21:00

Câteva sute de persoane participă, duminică seară, la Universitate, la protestul faţă de proiectul Roşia Montană, ce are loc pentru cea de-a 11-a duminică la rând, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate, informează Mediafax.
   
Câteva sute de opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat duminică seară la Universitate, în zona statuilor, unde au amenajat diferite spaţii tematice.
   
Există un spaţiu dedicat copiilor unde au fost amplasate corturi mici şi mese, unde copii pictează, colorează, desenează pe asfalt şi se joacă cu baloane. Unii dintre ei poartă pelerine cu tricolorul. Nu departe, spre încântarea copiilor, stau câinii mai multor participanţi la protest.
   
La "Punctul turistic şi cultural Roşia Montană" sunt expuse fotografii de mari dimensiuni realizate la Roşia Montană, iar alături, pe o măsuţă, botezată "Biblioteca", sunt cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.
   
Un grup de tineri au improvizat instrumente de percuţie din diverse obiecte şi cântă, iar alţii au întins pe asfalt foi mari şi fac fac bannere cu sprayuri cu vopsele.
   
Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest.
   
Nu lipsesc nici steagurile şi pancartele, pe care sunt scrise mesaje precum "Domnilor parlamentari, respectaţi-vă ţara, respingeţi un proiect umilitor, neconstituţional şi dezastruos economic, ecologic şi cultural", "Pentru ca răul să triumfe e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic", "De câte abuzuri mai e nevoie ca să ieşi în stradă", "Opriţi crimele împotriva României: transformarea Munţilor Apuseni în pastă/mâl de cianuri", "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie", "Mihai Viteazul: O viaţă avem români şi o cinste. Deşteptaţi-vă că am dormit destul"
   
Se scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Demisia", iar mai mulţi participanţi - reprezentanţi ai unor ONG-uri de mediu şi pentru patrimoniu, un reprezentant al studenţilor şi alţii se adresează  celorlalţi de pe o scenă special amenajată. Cei care iau cuvântul mulţumesc celor prezenţi şi fac apel să nu se renunţe la această acţiune, iar participanţii să rămână uniţi.
   
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
   
Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.
   
Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea, luni seară, un vot pe proiectul Guvernului.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close