Antena 3 CNN Actualitate Şefa ARPM Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E ca şi cum aş susţine că l-am dat ilegal

Şefa ARPM Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E ca şi cum aş susţine că l-am dat ilegal

Şefa ARPM Timişoara: Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej. E ca şi cum aş susţine că l-am dat ilegal
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Sep 2012   •   19:27

Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Gabriela Lambrino, afirmă că ANPM i-a cerut revocarea acordului de mediu emis pentru exploatarea minieră de la Certej, dar că va refuza acest lucru întrucât acordul este legal, informează Mediafax.
   
"Astăzi (marţi - n.r.) am primit o solicitare de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru a revoca acordul de mediu pe care Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara l-a emis pentru exploatarea minieră de la Certej, din judeţul Hunedoara. Cum să îl revoc? E ca şi când aş susţine că l-am dat ilegal. Am ţinut cont de toate documentele pentru eliberarea acestui acord. Dacă am acoperire juridică pe ce am emis, nu am cum să revoc decât încălcând legea", a declarat Gabriela Lambrino.
   
Mai mult, Lambrino susţine că, în urma controlului făcut de Corpul de Control al Ministerului Mediului la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, nu s-a emis un proces-verbal şi nu au fost prezentate concluziile.
   
"A fost un control la noi la agenţie, de la Ministerul Mediului. Când s-a finalizat controlul, am solicitat să văd procesul-verbal în urma acestui control şi mi s-a răspuns că este o situaţie mai sensibilă şi că nu se întocmeşte un proces-verbal. Nu ni s-au adus la cunoştinţă nici concluziile", a spus Lambrino.
   
Directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara a precizat că ultimele documente înaintea emiterii acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej s-au dat în prezenţa fostului ministru al Mediului Borbely Laszlo.
   
Comisia de control care a făcut verificări în cazul eliberării acordului de mediu pentru proiectul de la Certej a găsit încălcări ale legislaţiei, iar cei responsabili vor fi sancţionaţi, a spus, marţi, ministrul Mediului, precizând că resursele naturale nu pot fi obiect de tranzacţie "pe sub mână".
   
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că o comisie de control - formată din reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Gărzii Naţionale de Mediu şi Corpului de control al ministrului - a făcut verificări, în perioada 4-12 septembrie, privind modul în care a fost respectată procedura la eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, fiind constatate o serie de încălcări ale legislaţiei române şi europene.
   
Rovana Plumb a precizat că sancţionarea celor care au contribuit la eliberarea acestui acord de mediu face obiectul Comisiei de disciplină constituită la nivelul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

Proiectul minier propus la Certej (judeţul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
   
Potrivit unor informaţii prezentate de organizaţiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafaţă de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu - cu o concentraţie de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu - şi utilizarea unei cantităţi de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare.


×
Subiecte în articol: ministrul Mediului rovana plumb
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close