Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Documentele incendiare ale afacerii Roşia Montană

Sinteza zilei: Documentele incendiare ale afacerii Roşia Montană

Sinteza zilei: Documentele incendiare ale afacerii Roşia Montană
de M.T.    |    17 Sep 2013   •   22:07

În cadrul ediţiei de marţi a emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3, Mihai Gâdea a publicat o serie de deocumente descoperite de Rise Project, documente care arată felul în care s-a cedat practic dreptul asupra aurului de la Roşia Montană.

Timp de 14 ani ani, licenţa de exploatare a fost unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale unei mari afaceri româneşti, fiind actul care a dezbinat peste un deceniu societatea civilă, guvernanţi şi compania dezvoltatoare, notează Rise Project.

Licenţa a fost acordată, în 1999, companiei statului Minvest, fără licitaţie, iar un an mai târziu, a ajuns, tot fără licitaţie, la compania privată Roşia Montană Gold Corporation (fosta Euro Gold Resources).

Mai multe contracte de împrumut care arată cum statul, după ce a cedat gratis şi fără licitaţie licenţa către compania Gabriel Resources, a ajuns să fie dator cu aproape 40 de milioane de dolari către aceeaşi companie.

Contractele de împrumut pentru finanţarea afacerii demonstrează cum statul nu poate încasa niciun dolar din dividente până la momentul la care Roşia Montană Gold Corporation nu va returna împrumuturi de sute de milioane de dolari către acţionarii săi privaţi.

De asemenea, documentele arată felul în care afacerea Roşia Montană a început cu o licitaţie trucată şi că firma Roşia Montană Gold Corporation s-a angajat încă din anul 2000 să sponsorizeze anual participarea unor membri ai guvernului şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) la conferinţe internaţionale.



×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close