Antena 3 CNN Actualitate Situaţie de NECREZUT într-un sat din Arad. Moştenitorii unui nobil maghiar au câştigat în instanţă localitatea şi cer EVACUAREA oamenilor

Situaţie de NECREZUT într-un sat din Arad. Moştenitorii unui nobil maghiar au câştigat în instanţă localitatea şi cer EVACUAREA oamenilor

Situaţie de NECREZUT într-un sat din Arad. Moştenitorii unui nobil maghiar au câştigat în instanţă localitatea şi cer EVACUAREA oamenilor
de O.P.    |    22 Noi 2012   •   11:01

O familie a câştigat în instanţă 8.700 de hectare de păduri şi terenuri din judeţul Arad, adică întreaga suprafaţă a satului Nadăş, inclusiv biserica, intrând în conflict cu localnicii, după ce reprezentanţii familiei au mers, miercuri, cu un executor judecătoresc să evacueze unele terenuri.

Reprezentanţi ai familiei care a obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă la Tribunalul Arad, prin care primeşte aproximativ 8.700 de hectare de terenuri în jurul localităţii Nadăş, s-au prezentat, miercuri, cu un executor judecătoresc pe unul dintre terenurile care i-ar reveni şi pe care există o gospodărie.

Peste 30 de localnici s-au adunat pentru susţinerea celor care locuiesc în această gospodărie, afirmând că beneficiarii sentinţei au obţinut practic toate terenurile şi pădurile din zona satului. Tot miercuri, beneficiarii sentinţei au mers cu un buldozer pe o păşune unde există un adăpost, intenţionând evacuarea zonei. În ambele situaţii, jandarmii şi poliţiştii au intervenit pentru a fi evitate conflictele între părţi, astfel că nu s-au semnalat incidente.

Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine satul Nadăş, a declarat că sentinţa de restituire în natură a 8.700 de hectare de terenuri datează din 2007, iar în ultimul an beneficiarii acesteia au început să o pună în aplicare, identificând terenurile şi intrând astfel în conflict cu localnicii.

Pe măsură ce localnicii au fost anunţaţi că pierd dreptul de a lucra terenurile agricole şi nu mai pot să folosească păşunile, aceştia au deschis alte procese cu noii proprietari, procese care se află pe rol. "Este o situaţie grea, oamenii se tem că rămân fără sursa de supravieţuire. Practic, familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat", a declarat viceprimarul.

Conform sursei citate, cea mai mare parte a terenurilor câştigate au fost deja restituite noilor proprietari, în timp ce pentru o parte mai există conflicte în instanţă.

Edilul a spus că familia care a obţinut terenurile a prezentat în instanţă documente din care a rezultat că este moştenitoarea unui grof, Iosif Grosz, care a deţinut importante proprietăţi în zonă în perioada interbelică. "În urma reformelor agrare, localnicii au primit terenuri pe care le-au lucrat, dar unii nu au şi titluri de proprietate", a spus viceprimarul.

×
Subiecte în articol: executor judecatoresc
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close