Antena 3 CNN Actualitate Siturile arheologice de pe traseul viitoarelor autostrăzi, motiv de conflict între ministere

Siturile arheologice de pe traseul viitoarelor autostrăzi, motiv de conflict între ministere

Siturile arheologice de pe traseul viitoarelor autostrăzi, motiv de conflict între ministere
Sursa foto: Autostrada
29 Aug 2009   •   17:59

Conflict între Ministerul Transporturilor şi cel al Culturii declanşat de siturile arheologice care împiedică înaintarea lucrărilor la autostrăzi. Când vine vorba de asumarea răspunderii pentru aceste situri cele două ministere aruncă vina de la unul la altul.

Oficialii de la Transporturi dau vina pe Ministerul Culturii când vine vorba de asumarea responsbilităţii pentru siturile arheologice descoperite pe traseele autostrăzilor. ?Toate aceste trasee de autostrăzi merg la Ministerul Culturii pentru un aviz, în faza de fezabilitate. De foarte multe ori avem surpriza ca ceea ce ni se comunică în faza de fezabilitate să nu mai fie la fel în faza de proiect tehnic". explică Adrian Ionescu, director infrasctructură rutieră în cadrul Ministerului Transporturilor.

De cealaltă parte, reprezentanţii Ministerului Culturii spun că alegerea firmelor responsabile cu descărcările arheologice nu intră în atribuţia lor. "Contractele pentru descărcare de sarcină arheologică nu sunt încheiate direct, din câte am înţeles eu acum, cu Compania Naţională de Autostrăzi, ci cu cei care au subcontractat diversele tronsoane. Vina Ministerului Culturii, până în acest moment, pe care noi o vom remedia, este aceea de a nu fi instituit un set de norme şi metodologii de acreditare a instituţiilor abilitate să desfăşoare astfel de lucrări", spune Mihaela Simion, consilier personal al ministrului Culturii.

Specialiştii spun că aceste descoperiri sunt extrem de importante pentru cunoaşterea istoriei românilor. Paul Damian, director adjunct al Muzeului Naţional de Istorie, spune că "Toate aceste cercetări făcute cu ocazia unor mari investiţii au dus la o mai bună cunoaştere a unei perioade importante din istoria României şi a Transilvaniei, în special".

Pe traseul autostrăzii Transilvania s-au descoperit vestigii din epoca bronzului la Turda, dar şi cea mai mare metropolă a gepizilor, lângă Cluj, în comuna Vlaha. Alte descoperiri s-au făcut pe tronsonul de la Suplacu de Barcău. Acestea constau în vestigii din neolitic, epoca bronzului şi care au aparţinut geto-dacilor.

Antena 3

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close