Antena 3 CNN Actualitate Şomeri de lux. Foşti parlamentari cu conturi şi acţiuni la firme cer ajutor de şomaj

Şomeri de lux. Foşti parlamentari cu conturi şi acţiuni la firme cer ajutor de şomaj

Şomeri de lux. Foşti parlamentari cu conturi şi acţiuni la firme cer ajutor de şomaj
07 Ian 2009   •   16:05

48 de foști deputați și 11 senatori care nu au mai prins un nou mandat de parlamentar la ultimele alegeri. Ei au depus cereri de ajutor de șomaj în urma cărora vor primi valoarea a trei indemnizații brute, Această formă de ajutor se acordă celor care nu au mai intrat în Parlament și care susțin, printr-o declarație pe propria raspundere, că nu au nici o altă sursă de venit. O analiză a declarațiilor de avere a foștilor parlamentari arată că o parte pot fi încadrați în categoria ?șomerilor de lux? cu conturi consistente în bănci și acțiuni pe la diverse firme, generatoare de venituri.
La Camera Deputaților, dintre foștii parlamentari social-democraţi au cerut până în acest moment indemnizaţie tranzitorie Mirela Elena Adomnicăi, Răzvan Bobeanu, Doina Dretcanu, Mihai Dumitru, Ovidiu Muşetescu, Adriana Rusu, Valeriu Alexandru Ungureanu, Ioan Buda, Vasile Butnaru, Constantin Marin, Dan Mihalache, Tudor Mohora, Gabriela Nedelcu, Radu Podgorean şi Alexandru Stănescu, iar dintre conservatori-Dragoş Dumitriu, Dan Grigore, Costache Mircea, Constanţa Popescu, Viorel Pupeză, Lia Ardelean, Răzvan Bobeanu, Ion Mînzînă şi Ioan Tundrea.
Printre acești șomeri se numără și câțiva a căror averi pun sub semnul întrebării acordarea acestei forme de asistență socială, care reprezintă cam 21.000 de lei de persoană la nivelul Camerei Deputaților.
Șocul pierderii statutului de parlamentar, ușurat de indemnizația tranzitorie
Social-democratul Dan Mihalache nu declară nici o casă, dar deține două mașini Skoda, din 2004 și 2007, 30.000 de lei și 156.700 euro în conturi bancare.
Colegul său de partid, Radu Podgorean este proprietarul unei case, a unui apartament și a două terenuri intravilane în Capitală. Conduce Un Fiat nou nouț iar conturile sale bancare numără 3000 de lire sterline, 72.000 de euro și 17.900 lei. ?Suntem şi noi oameni şi avem şi noi acelaşi şoc al schimbării statutului şi al căutării unui nou loc de muncă?, a declarat fostul deputat PSD.
La rândul său, Alexandru Stănescu , deputat numai timp de un an, are două case de vacanță, o altă casă în Ștefănești și un apartament în București. Mai deține un WV Golf din 2004 și un Suburau din 2006 și este acționar la o serie de firme, care i-au adus dividende de 10.000 ron. Social-democratul Tudor Mohora posedă terenuri de circa 300 mp, o garsonieră, un apartament și o casa de vacanță, un autoturism, două conturi bancare de 18.000 euro, respectiv 25.000 lei, dar și venituri suplimentare obținute din închirieri.
Șomer cu propria firmă
În tabăra conservatorilor cu probleme sociale, notă discordantă o face fostul deputat Lia Ardelean. A câștigat 300.000 de euro din vânzarea unor terenuri și și-a permis să doneze u teren agricol unei rude. În Arad este proprietara a altor patru terenuri intravilane, a două case și a unui apartament. De aseemenea, societatea sa comercială SC Lia Ardelean SRL i-a adus dividende de 58.469 lei. Colegul ei de partid, Ioan Mânzână are două apartamente în Pitești, bijuterii și o colecție de timbre estimate la 120.000 de euro. Conturile sale bancare numără 6000 euro și 165.000 de lei, în timp ce alți 180.000 de lei sunt investiți în acțiuni.
De la PD-L, doar doi deputaţi au depus cerere pentru a primi indemnizaţia tranzitorie, aceştia fiind Corneliu Momanu şi Teodor Iustian. Momanu trece în declqrația sa de avere dividende primite de la General Construct Focșani de 34.092 lei, și conturi de 72.000 lei.
Dividende pentru liberali rămași fără ??coledzi
De la PNL, Traian Dobre, Eduard-Raul Hellvig, Nicolae Popa, Ioan Turc, Tiberiu Bărbuleţiu, Gabriel Zamfir şi Ovidiu Silaghi au depus astfel de cereri la secretariatul general al Camerei.
Liberalul Traian Dobre are aproximativ 2.700 metri pătrați de teren în Iași și Vrancea, o casă de locuit și una de vacantă, acțiuni în valoare de 71.000 lei, dar și un venit de aproape 23.000 lei anual de la o societate din Iași, pentru serviciile de consultanță prestate. Acțiunile deținute i-au adus în 2008 dividende de 19.000 lei. Un alt liberal Nicolae Popa a avut și alte venituri pe lângă indemnizația de deputat. 12.000 de euro și 3500 ron i-au adus acțiunile deținute la Banca Transilvania și BCR, iar în conturi a declarat 88.000 de euro.
Fostul ministru și deputat liberal, Ioan Ovidiu Silaghi este acționar la mai multe firme. Deține terenuri de 3.200 metri pătrați și un apartament în Satu Mare, bijuterii, tablouri și obiecte de cult in valoare de 8.000 de euro, conturi de 34.000 euro, respectiv 19.500 lei. Veniturile i-au permis să acorde în 2008 un împrumut în nume de personal unei persoane fizice de 40.000 de euro.
S.O.S. social pentru afaceristul Gabriel Zamfir
Cel mai flagrant caz este al fostului deputat Gabriel Zamfir, binecunoscut pe piața afacerilor imobiliare. Potrivit ultimei declarații de avere depuse la Parlament, Zamfir are, printre altele, 5 terenuri intravilane în Otopeni cu o suprafață totala de aproximativ 13.000 metri pătrați, trei case, un apartament, un spațiu comercial și doua alte ville de 715, respectiv 968 mp aflate în construcție.
Cererea sa de acordare a ajutorului social este cu atât mai greu de înțeles în condițile în care Zamfir are conturi de 94.500 euro si altul de 5.000 de lei, plus două apartamente închiriate care i-au adus venituri de 123.164 lei. A mai primit ca avans pentru construcția unui apartament în Otopeni alți 167.750 lei.
De asemenea, el este asociat la opt firme cu cota parte între 20 și 40 la sută, care i-au adus dividende de 198.159 lei. Zamfir a mai acordat împrumuturi semnificative către propriile firme, suma totală fiind de 693.193 lei. Are de returnat băncilor 350.000 de lei și 535.000 euro pentru creditele contractate.
Colegi cu stare printre faliții UDMR
UDMR are la rândul său proprii faliți. Istvan Bonis, Andrei Gheorghe Kiraly, Csaba Levente Szekely, Ferenc Asztalos, Sandor Konya-Hamar şi Tiberiu Toro au depus cereri pentru indemnizațiile tranzitorii. Printre ei s-au rătăcit doi colegi mai cu stare. Konya Hamas Sandor are două apartamente și o casă de vacanță, trei autoturisme, conturi de 17.500 dolari, 45.000 ron și 126.370 euro. La rândul său, Toro Tiberiu erste acționar și proprietar la SC Casa Maghiară SRL. Numără 90.000 de lei în propriile conturi și a acordat un împrumut de 20.000 de ron firmei soției sale, FORM FIT DESIGN.
Buruiană: Ce atâta agitaţie că se dă o sumă de tot rahatul?
Fosta peremistă Daniela Buruiană Aprodu, Romeo Octavian Hunganu, Constantin Coloros Mocănescu şi Costel Ovidenie, deputaţi independenţi, predtind la rândul lor trei indemnizații brute la Parlament.
Daniela Buruiană are o jumătate dintr-o casă de locuit în România, un autoturism achiziționat in leasing, dar și inele și cercei în valoare de 15.000 lei. ?Ce atâta agitaţie că se dă o sumă de tot rahatul? Nu am făcut decât să respectăm legea care spune că, dacă nu ai alte surse de venit, poţi solicita indemnizaţia pe trei luni. Nu ştiu legea cum se cheamă?, a declarat, miercuri, citată de MEDIAFAX, fostul deputat Daniela Buruiană.
Fost europarlamentar, Daniela Buruiană a precizat că şi Parlamentul European ?oferă aşa ceva?, adică nişte compensaţii financiare atât pentru foştii parlamentari cît şi pentru foştii angajaţi ai acestora. ?Şi e în euro!?, a adăugat Buruiană.
Foame în rândurile foștilor senatori
La Senat, 11 foşti aleși solicită de la Senat indemnizaţie tranzitorie pentru că nu au nicio sursă de venit. În cazul în care cererile lor vor fi aprobate, fiecare din ei vo primi lunar, timp de trei luni, aproximativ 5.000 de lei.
Fostul senator Gheorghe Constantin, a primit deja un răspuns favorabil la solicitarea sa privind acordarea indemnizaţiei tranzitorii pentru perioada 15 decembrie-15 ianuarie.
Au mai făcut cereri pentru acordarea indemnizaţiei tranzitorii deoarece susţin că nu au nicio sursă de venit Codruţ Sereş (PC), Gheorghe Funar, Eugen Mihăescu, Ionuţ Naşleu (PRM), fostul senator independent Mihai Lupoi (afiliat grupului PNL din mai 2005), fostul senator PC Ilie Stoica, independent din iunie 2007, şi Alexandru Ioan Morţun (PNL), Szombori Vilmos (UDMR), Ileana Moldoveanu (PSD), Zoltan Lajos Szentmiklosi (UDMR).
Declarațiile de avere ale unora din acești petenți relevă faptul că au și alte venituri. Vizat de actuala guvernare pentru șefia AVIS, conservatorul Codruț Sereș este acționar la o serie de firme, suma investită fiind de 110.966 ron. În 2007 a vîndut acțiuni pentru 38.123 lei, iar pe numele său și sl soției există trei polițe de asigurare în valoare de 112.680 euro. În domeniul imobiliar, Sereș deține un apartament în București și o casă de vacanță în județul Giurgiu, plus trei terenuri intravilane totalizând 6.000 mp. Ilie Stoica cere indemnizație de șomaj, dar conduce un Audi A4, are conturi bancare de peste 100.000 de euro și plasamente în acțiuni în valoare de 169.620 lei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: conturi actiuni somaj declaratii de avere
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close