Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, despre raportul CE: Nu avem motive sa ne spunem succesele. Suntem pe drumul spre normalitate

Băsescu, despre raportul CE: Nu avem motive sa ne spunem succesele. Suntem pe drumul spre normalitate

Băsescu, despre raportul CE: Nu avem motive sa ne spunem succesele. Suntem pe drumul spre normalitate
21 Feb 2011   •   13:26

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Cotroceni, că ultimul raport de ţară pe justiţie prezentat vineri de Comisia Europeană nu aduce motive de laudă , ci reprezintă o intrare în normalitate a ţării noastre.

Băsescu a precizat că raportul CE prezintă obiectiv evoluţiile în justiţie şi în lupta anticorupţie şi confirmă angajamentul României, care a avut o atitudine constructivă faţă de recomandările comisiei, recomandări făcute atât în luna decembrie, cât şi în iulie 2010.

În acelaşi timp, şeful statului a explicat că deşi acest raport nu este cel mai important, ci unul intermediar, trebuie ţinut cont de toate aspectele negative pe care documentul le subliniază. Astfel Băsescu a numit cazurile Monicăi Iacob Ridzi şi al lui Dan Păsat, ca şi eşecuri ale activităţilor Parlamentului.

Traian Băsescu a mai vorbit şi despre aprecierile CE cu privire la alegerile din Curtea Supremă de Magsitratură care sunt pe de o parte salutate şi pe de o parte criticate, întrucât patru membri aleşi nu ăndeplinesc condiţiile de eligibilitate necesare. Preşedintele a subliniat că „este aproape un obicei al unor judecători sp creadă că ei sunt deasupra legii.

Şeful statului a remarcat, de asemenea, o intervenţie a puterii judecătoreşti în cea executivă. Acesta a remarcat, astfel, faptul că gestionarea bugetului de stat al României nu intră în atribuţiile magistraţilor judecători. Preşedintele a ţinut să menţioneze, însă, că aceasta este doar o remarcă.

 


Potrivit raportului pe justiţie publicat vineri de UE, România a făcut progrese în privinţa corupţiei şi activităţii DNA. Documentul notează că România, răspunzând recomandărilor Bruxelles-ului, a pregătit o serie de amendamente la legislaţia privind achiziţiile publice, dar impactul concret al acestor dispoziţii "rămâne de demonstrat în practică".

Vezi aici mai multe informaţii privind raportulde ţară pe justiţie prezentat vineri de Comisia Europeană
.







×
Subiecte în articol: declaratie de presa justitie
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close