Antena 3 CNN Actualitate Victor Ponta a prezentat "STAREA NAŢIUNII". În 2013 nu sunt bani pentru măriri de salarii şi pensii

Victor Ponta a prezentat "STAREA NAŢIUNII". În 2013 nu sunt bani pentru măriri de salarii şi pensii

Victor Ponta a prezentat "STAREA NAŢIUNII". În 2013 nu sunt bani pentru măriri de salarii şi pensii
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Ian 2013   •   18:11

Premierul Victor Ponta  a prezentat joi "starea naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate, banii din bugetul pe 2013 şi proiectele care se vor putea duce la îndeplinire în următorii patru ani, în baza alocărilor bugetare multianuale.


Vezi cele mai importante declaraţii:

- Prezentăm situaţia bugetului, ceea ce orice cetăţean cunoaşte drept bani publici.

- Aş vrea să fac două precizări de introducere: în primul rând vreau să lămuresc termenul de starea bugetară a naţiunii, termen preluat din Statele Unite. În România sistemul constituţional este diferit.

- Guvernul nu are niciun ban al său. Guvernul gestionează nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României.

- Este o prezentare în care am folosit rotunjirea cifrelor. Am folosit un procedeu pentru a vorbi mai clar, de a vorbi în cifre rotunde

- As vrea sa spun că mă voi referi la perioada în mod sigur începută în anul 2000, de guvernul Isărescu

- Astăzi voi arăta ce înseamnă bugetul şi starea financiară, cheltuielile pe care trebuie să le facem în 2013, măsuri pentru 2013



- Datoriile pe care le avem de plătit aparţin României. Nu îmi propun să fac un atac la adresa opoziţiei, ci să prezint viziunea noastră.

- Mă voi referi la perioada începând cu 2000, încheiată în 2008 cu creştere economică. După 2008, din cauza crizei economice, România a oprit acest drum ascendent şi obligaţia noastră este să readucem România pe creştere.



- România va produce 140 de miliarde în 2013. Fiecare român va produce 7000 de euro.

-  Efortul principal va avea ca scop întoarcerea la anul 2008



- Datoria României, 51 de miliarde de euro din 1989.

-Guvernul are de rambursat în acest an 1,2 miliarde de euro din împrumutul de la FMI.

-În Uniunea Europeană, doar trei ţări au o datorie mai mică, ceea ce reprezintă un punct bun pentru noi.



- Avem 10, 2 miliarde de euro de plătit pe salarii, 11, 1 miliarde euro pe pensii, o sarcină dificilă, dar pe care ne-am asumat-o şi de care toţi ne vom folosi de ea când vom ajunge la pensie, 7,8 miliarde euro pe investiţii şi 7,6 miliarde euro pe bunuri şi servicii.





- Vom avea de plătit 2,5 miliarde de euro dobânzi, contribuţia României la Uniunea Europeană 1,4 milioane euro, alte transferuri şi cheltuieli 2,9 miliarde euro.

- În 2012 am adoptat măsuri de restabilizare socială a unor drepturi care în perioada crizei au fost afectate, printre care reîntregirea salariilor bugetare.

- În 2012 am cheltuit mai puţin cu 2,2 miliarde euro. În anul 2012, România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte efortul de reducere a deficitului. 





- Astăzi euro este la o cotaţie mai mică decât în anul 2012, fără ca Guvernul să aibă influenţă asupra acestui element. Cred că stabilitatea ne va ajuta să păstrăm acest indicator în limitele în care ne-am propus.

- În 2012 nu am mai accesat niciun ban de la FMI. Statul s-a împrumutat pe pieţele externe, dar cu costuri din ce în ce mai mici.

- Măsurile din 2012 au efect în 2013 şi în anii care urmează. Ideea de reducere de cheltuieli are la bază un concept în care nu poţi de fiecare dată să tai de la cei de la bază, ci prima dată trebuie să tai de la vârf.

- Nu voi aproba din fondul de rezervă alocări pe primării, care în mod inevitabil duc la ideea că dăm mai mult la un partid.

- Obiectivele pentru 2013-2016: Ne propunem să respectăm angajamentele pe care le avem (nu este un scop în sine, ci o decizie politică pe care ne-o asumăm şi care aduce benefecii nu Guvernului), repararea inechităţilor. Anul 2013 nu prevede creşteri de salarii şi pensii. Alte obiective: reforma salarizării, actualul Guvern îşi propune să facă o reformă reală, dorim o restructurare a Gărzii Financiare, a Controlului Vamal, reforma bugetului, reforma investiţiilor publice (se va face inventarierea tuturor proiectelor din 2007, se va lua decizia ce proiecte se închid, iar cele care sunt cu adevărat importante le vom prioritiza).



- Vreau să reamintesc şi să îmi exprim nemulţumirea public pentru că nu există nicio consecinţă juridică pentru ce s-a întâmplat la Oltchim, la Poşta Română, la ANRMAP, şi alte instituţii la care s-au pierdut sute de milioane de euro.





×
Subiecte în articol: premierul victor ponta Victor Ponta
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close