Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Omul zilei la Cupa Mondială: Xherdan Shaqiri

Omul zilei la Cupa Mondială: Xherdan Shaqiri

Omul zilei la Cupa Mondială: Xherdan Shaqiri
de M.T.    |    26 Iun 2014   •   15:16

Xherdan Shaqiri a reuşit al doilea hattrick de la Cupa Mondială din Brazilia şi al 50-lea din istoria competiţiei, calificând practic de unul singur Elveţia în optimile de finală ale Cupei Mondiale.

În partida cu Honduras, Shaqiri a egalat performanţa coechipierului său de la Bayern Munchen, Thomas Muller, care a marcat de asemenea de trei ori în meciul cu Portugalia. De altfel, campioana Germaniei conduce într-un clasament al numărului de goluri înscrise de jucătorii unui club la actuala ediţie a Cupei Mondiale.

În total, fotbaliştii legitimaţi la formaţia bavareză au punctat de 12 ori, Muller, Arjen Robben şi Shaqiri contribuind cu câte trei goluri. Croatul Mario Mandzukic a înscris de două ori, iar Mario Gotze o dată.

Înainte de startul Cupei Mondiale, Xherdan Shaqiri era considerat unul dintre jucătorii de perspectivă care ar putea fi protagonist în Brazilia. Tânărul de 22 de ani, născut în fosta Iugoslavie şi cu origini albaneze, este unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului elveţian din ultima perioadă.

Nu împlinise încă 18 ani atunci când a debutat pentru FC Basel, în sezonul 2009/10, şi nu a avut nevoie de prea mult pentru a se impune în prima echipă. Nu a durat mult şi a fost chemat şi la naţională, pentru care a disputat primul meci în martie 2010, într-un amical cu Uruguay. A fost inclus şi în lotul pentru Cupa Mondială din Africa de Sud, unde a evoluat însă doar 12 minute, în finalul partidei terminate la egalitate cu Honduras, care, ce ironie!, a consfinţit eliminarea Elveţiei.

Ascensiunea sa a continuat, iar la începutul anului 2012, Bayern Munchen a anunţat transferul său de la FC Basel. La clubul bavarez a fost unul dintre protagoniştii fantasticului sezon 2012/13, care s-a încheiat cu spectaculoasele victorii în Bundesliga, Cupa Germaniei şi, mai ales, Liga Campionilor, dar, odată cu sosirea lui Pep Guardiola, Shaqiri nu a mai beneficiat de foarte multe şanse.

În aceste condiţii, Cupa Mondială reprezenta cea mai bună ocazie pentru a-şi confirma calităţile indiscutabile, iar jucătorul de 22 de ani a făcut-o în cel mai important moment pentru echipa sa, în meciul decisiv pentru calificare. Shaqiri a devenit doar al doilea elveţian care înscrie un hattrick la Cupa Mondială, după Sepp Hugi, în 1954, iar Elveţia a învins Honduras cu 3-0, asigurându-şi prezenţa în optimile de finală. Revanşa perfectă pentru remiza de acum patru ani.

„Shaqiri este un jucător care poate face diferenţa, care poate decide un meci de unul singur. Chiar şi în meciul cu Franţa a jucat foarte bine. Împotriva Hondurasului l-am folosit ca număr 10 şi s-a dovedit o decizie inspirată”, a declarat selecţionerul Elveţiei, Ottmar Hitzfeld, la finalul partidei de la Manaus.

Fotbalistul lui Bayern a deschis scorul cu o execuţie senzaţională, şut de la distanţă, aproape de vinclu, apoi a marcat celelalte două goluri la capătul unor contraatacuri superbe, care au arătat că se înţelege de minune cu un alt reprezentant al noului val din fotbalul elveţian, Josip Drmic.

A fost pentru prima oară din 1994, de la victoria cu 4-1 în faţa României, de la Detroit, când naţionala Elveţiei a înscris de cel puţin trei ori într-un meci de la Cupa Mondială. 

„Cu siguranţă, este o mare performanţă să marchezi trei goluri la Cupa Mondială. Important este însă că am fost uniţi ca echipă. Vom vedea ce se întâmplă în continuare. Ne-am calificat în optimile de finală, iar de aici este posibil orice”, a spus Shaqiri, după probabil cea mai bună prestaţie din carieră.

Pentru Elveţia urmează meciul cu Argentina, la Sao Paulo. Un duel între Messi şi "Messi din Alpi", aşa cum este poreclit Xherdan Shaqiri.

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close