Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Care este adevărata situaţie financiară a cluburilor de fotbal din Franţa

Care este adevărata situaţie financiară a cluburilor de fotbal din Franţa

Care este adevărata situaţie financiară a cluburilor de fotbal din Franţa
de M.C.    |    25 Oct 2013   •   23:38
Cluburile de fotbal franceze susţin că nu au posibilitatea să plătească taxa de 75% pe care Guvernul vrea să o impună şi au decis să intre în grevă

Jurnaliştii de la Le Figaro au făcut o analiză financiară a echipelor franceze şi estimează că pierderile acestora pentru sezonul 2012 - 2013 sunt de cel puţin 60 de milioane de euro. Cu noua taxă, deficitul ar putea depăşi 100 de milioane de euro.
 
Însă, aceasta nu este singura problemă de natură financiară. La problemele cluburilor contribuie şi creşterea, în medie, a salariilor, în timp ce veniturile nu au crescut. Atât banii din bilete, cât şi cei de la sponsori reprezintă, procentual, mai puţin decât media europeană. Colacul de salvare rămâne venitul din trepturile de televizare. 
 
Dacă taxa va fi impusă, cluburile vor fi nevoite să vândă cei mai bine plătiţi jucători, care de obicei sunt şi cei mai valoroşi. "N-am făcut un stadion ca să joace o echipă de amatori" spune Michel Seydoux, preşedintele lui LOSC Lille. 
 
Taxa nu ar afecta decât în mică măsură cluburile mici, acolo unde şi salariile sunt mai modeste. 
 
Cel mai afectat ar fi clubul Paris Saint Germain, acolo unde sunt şi cele mai mari salarii din Ligue I. Clubul parizian ar avea de plătit în jur de 20 de milioane de euro anual, în condiţiile în care are un buget de peste 400 de milioane de euro pe an.
 
Disputa mai are un centru de interes, deoarece cluburile franceze primesc şi bani publici, iar contribuabilii se întreabă cum ar putea preşedinţii de club să refuze plătirea taxei. 
 

×
Subiecte în articol: Franta Ligue 1 grevă
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close