Antena 3 CNN Sport Off Sport Lista neagră a derby-urilor de fotbal încearcă să tempereze războiul ultraşilor din Italia. Partidele de risc maxim se vor juca la lumina zilei

Lista neagră a derby-urilor de fotbal încearcă să tempereze războiul ultraşilor din Italia. Partidele de risc maxim se vor juca la lumina zilei

Lista neagră a derby-urilor de fotbal încearcă să tempereze războiul ultraşilor din Italia. Partidele de risc maxim se vor juca la lumina zilei
21 Mai 2014   •   17:07

Departamentul de poliţie din Roma are în vedere implementarea unei aşa-zise liste negre a unor partide de fotbal considerate a fi predispuse la violenţe între grupările de ultraşi din peninsulă.

Lista va fi discutată de către oficiali ai Ministerului de Interne şi autorităţile federaţiei italiene de fotbal şi va lua în calcul posibilitatea ca meciurile cu potenţial periculos pentru ordinea publică să se desfăşoare la lumina zilei.

Vizate de această iniţiativă sunt echipele ale căror fani sunt recunoscuţi pentru incidentele provocate în tribune şi în afara lor.

Ultimul eveniment de acest gen s-a petrecut în ziua disputării finalei dintre Napoli şi Fiorentina, pe stadionul Olimpic din Roma, atunci când mai mulţi ultraşi romanişti au creat o ambuscadă în care au căzut pradă fanii napoletani.
Şapte susţinători de la poalele Vezuviului au fost împuşcaţi de către un lider al peluzei sud romaniste, incident urmat apoi de lupte de stradă extrem de violente.

Incitaţi de cele petrecute în afara stadionului, fanii echipei din Napoli au aruncat cu torţe şi petarde pe teren şi au întârziat startul partidei cu aproape o oră.
Lovitura de începere a fost dată până la urmă doar după ce ultraşii napoletani au fost calmaţi, oferindu-li-se asigurări că incidentele din afara arenei nu se soldaseră cu moartea vreunui confrate de-al lor.

Scenele în care autorităţile par să negocieze începerea partidei cu liderii peluzei au şocat întreaga opinie publică italiană.
Mai multe voci din societatea civilă s-au declarat indignate de faptul că huliganii de pe stadioane au acum un control mai mare decât cel al reprezentanţilor statului.

Reamintim că la acea partidă asista din tribuna oficială şi premierul Italiei, Matteo Renzi, dar şi alţi oficiali de rang înalt din eşichierul politic.

 

×
Subiecte în articol: ultrasi huligani roma fiorentina
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close