Antena 3 CNN Life Știinţă Fluviul de pe Marte: imagini uimitoare atestă că Planeta Roşie a avut cândva apă din abundenţă

Fluviul de pe Marte: imagini uimitoare atestă că Planeta Roşie a avut cândva apă din abundenţă

Fluviul de pe Marte: imagini uimitoare atestă că Planeta Roşie a avut cândva apă din abundenţă
Sursa foto: Foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum)
de S.T.    |    21 Ian 2013   •   16:29

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a dat publicităţii o serie de imagini spectaculoase ce înfăţişează vestigiile unui curs de apă imens care şerpuia cândva pe suprafaţa planetei Marte.

Fotografiile, realizate cu ajutorul sondei spaţiale Mars Express a ESA, reprezintă Reull Vallis, o structură ce seamănă cu albia secată a unui râu foarte mare.

Cercetătorii sunt de părere că ea s-ar fi putut forma datorită existenţei apelor curgătoare pe Marte, relatează Daily Mail.



Apele au scobit un canal cu maluri abrupte în zona numită Promethei Terra, scurgându-se apoi în bazinul Hellas.

Formaţiunea se întinde pe o lungime de 1.500 km, iar de-a lungul ei se înşiră vestigiile unor afluenţi ai fostului râu. În unele puncte, canalul are 7 km lăţime şi o adâncime de 300 m.

Oamenii de ştiinţă susţin că structurile s-ar fi format, pe de o parte, datorită săpării substratului de către apa curgătoare, în cursul perioadei numite hesperiene şi, ulterior, datorită eroziunii produse de resturile de roci şi de gheaţă în cursul unei perioade numite amazoniene.



Imaginile sugerează că regiunea a avut o istorie geologică îndelungată, indicând existenţa unor asemănări cu unele regiuni şi fenomene geologice de pe Terra.

×
Subiecte în articol: Marte
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close