Antena 3 CNN Externe Iran, în faţa unor noi sancţiuni pentru programul nuclear

Iran, în faţa unor noi sancţiuni pentru programul nuclear

Iran, în faţa unor noi sancţiuni pentru programul nuclear
Sursa foto: iran nuclear
09 Feb 2010   •   15:38

Iran s-ar putea confrunta cu noi sancţiuni ONU, în câteva săptămâni, după ce a anunţat că intenţionează să accelereze programul de îmbogăţire a uraniului. Liderii mondiali au început să îşi piardă răbdarea cu preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, după ce acesta a ordonat o masivă extindere a procesului.
SUA şi Franţa acu condus apelurile pentru acţiuni noi ale comunităţii internaţionale şi au calificat ultima iniţiativă a Teheranului ca fiind şantaj.
Bernard Kouchner, ministrul francez de Externe, a denunţat cu furie regimul iranian pentru că a refuzat să trimită uraniul peste hotare pentru a fi îmbogăţit în cadrul unui pas ce ar fi îndeplinit nevoile ţării, dar ar fi înlăturat pericolul ca materialul să fie folosite pentru bombe nucleare.
"Acesta este un adevărat şantaj. Singurul lucru pe care îl putem face este aplicarea sancţiunilor, având în vedere că negocierile nu sunt posibile."
În acelaşi timp, Robert Gates, secretarul american al Apărării, declara că Iranul a înlăturat numeroase oportunităţi pentru a dispersa temerile legate de ambiţiile sale nucleare.
El a precizat că s-a ajuns la un acord că următorul pas constă în a acţiona.
Franţa deţine preşedinţia Consiliului de Securitate în această lună, poziţie ce îi permite să organizeze sprijinul pentru noi sancţiuni. Cu toate acestea, doi dintre membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate- China şi Rusia - s-au arătat reticenţi la a sancţiona prematur Teheranul. Totuşi, oficiali ruşi au declarat, luni, că acţiunile Iranului sunt un pas înapoi şi arătau că ar trebui discutate noi sancţiuni.

Pe de altă parte, organismul de control nuclear al ONU se teme că planurile Iranului de a începe îmbogăţirea uraniului pe cont propriu va afecta şansele de salvare a acordului nuclear între Teheran şi puterile mondiale.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat de altfel că a fost înştiinţată oficial de planurile iraniene.
Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close