Antena 3 CNN Externe Japonia va construi cel mai mare distrugător al flotei nipone, de teama Chinei şi a tensiunilor din zonă

Japonia va construi cel mai mare distrugător al flotei nipone, de teama Chinei şi a tensiunilor din zonă

Japonia va construi cel mai mare distrugător al flotei nipone, de teama Chinei şi a tensiunilor din zonă
23 Noi 2009   •   17:25


Japonia este pe punctul de a construi cel mai mare distrugător care să se alăture flotei nipone, ca răspuns la acţiunile militare ale Chinei. Forţa Maritimă de Auto-Apărare a ţării vrea să construiască un distrugător lung de 284 de metri, capabil să transporte 14 elicoptere, 4.000 de oameni şi 50 de camioane.

Acest proiect face parte dintr-o acţiune militară mai largă, în care Ministerul Apărării a alocat fonduri pentru achiziţionarea a 40 de avioane de luptă F-35, care vor deveni baza viitoare forţe aeriene a Japoniei, conform Kyodo News, relatează BBC. F-35 Joint Strike Fighter (JSF) este proiectat să coste în jur de 61 de milioane de lire sterline şi este în prezent dezvoltat de Statele Unite, cu parteneriatul Marii Britanii şi Australiei.

Decizia Japoniei de a mări capacitatea militară, în ciuda constituţiei postbelice pacifiste, vine ca urmare a situaţiei tensionate în creştere din regiune. Noul distrugător, care va deveni cel mai mare din flota ţării de 52 astfel de nave, va furniza de asemenea combustibil pentru alte portavioane, mecanici şi asistenţă pentru urgenţe. "Elicopterele sunt necesare pentru căutarea şi supravegherea submarinelor, precum şi să patruleze navele de suprafaţă cât de departe posibil în afara razei rachetelor inamice. Din aceste motive, un distrugător mare este necesar pentru a purta multe elicoptere", a declarat un oficial al Ministerului Apărării.

Principalul obiectiv al distrugătorului va fi să patruleze mările contestate de China. Ţara vecină a Japoniei şi-a întărit forţa maritimă şi distrugătoare de ultimă generaţie, înarmate cu rachete cu ghidaj, au fost zărite în apropierea câmpurilor de gaze din Marea Chinei de Est.

Expansiunea defensivă a Japoniei se consideră că este de asemenea alimentată parţial şi de tensiunile cu Coreea de Nord privind programul nuclear al acestei ţări. Ştirile privind expansiunea militară a niponilor au coincis cu un angajament al miniştrilor de apărare din China şi Coreea de Nord privind întărirea longevivei alianţe militare.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia Coreea de Nord China
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close