Antena 3 CNN Externe Londra, capitala protestelor pro-palestiniene. Mii de manifestanţi, la ambasada israeliană

Londra, capitala protestelor pro-palestiniene. Mii de manifestanţi, la ambasada israeliană

Londra, capitala protestelor pro-palestiniene. Mii de manifestanţi, la ambasada israeliană
04 Ian 2009   •   10:26

De o săptămână, Londra este capitala protestelor pro-palestiniene. Sâmbătă noapte, noi violenţe au izbucnit pe străzile din centrul capitalei britanice, după ce mai multe mii de manifestanţi islamişti au luat cu asalt ambasada israeliană, pentru a treia oară în doar o săptămînă. Mai multe persoane au fost rănite iar poliţiştii au reţinut mai mulţi suspecţi, la capătul unei zile de proteste care au început, paşnic, pe malul Tamisei.
Peste 10 mii de persoane au pornit în marş la ora locală 13, adică 15, ora României, de pe Victoria Embankment, de pe malul Tamisei, către Palatul Parlamentului din capitala Marii Britanii. Protestatarilor, în majoritate arabi sau musulmani, li s-au alăturat personalităţi ale vieţii politice şi culturale din Marea Britanie. Printre ei, fostul primar al Londrei, Ken Livingstone sau celebra cîntăreaţă Annie Lennox.
Cu gînduri paşnice, protestatarii au plecat în marş către Parlament, apoi către reşedinţa premierului britanic. Acolo, primele incidente mai degrabă amuzante au apărut. Pentru cîţiva tineri, Downing 10 a devenit poligon de tir cu pantofii şi arenă de făcut întreceri cu poliţia.
Protestatarii arabi au început să arunce cu pantofi, ceea ce înseamnă insulta supremă în cultura islamică. Manifestanţii trec pe aici, prin faţa sediului cabinetului Gordon Brown, aruncă pantofi pe care îi aveau deja pregătiţi şi strigă cuvinte destul de grele în limba arabă
Lucrurile aveau să ia o întorsătură şi mai gravă doar cîteva ore mai tîrziu. Cei mai radicali dintre protestatari s-au adunat la ambasada israeliană, pentru un alt miting, neautorizat, care s-a transformat rapid în bătaie generalizată cu forţele de ordine.
În acest moment, protestatarii pro-palestinieni au reuşit să rupă un gard de protecţie. Poliţiştii au intervenit, din acest loc nu putem să ne dăm seama foarte bine ce se întîmplă, însă poliţiştii pînă aici ne lasă să mergem.
Cordoanele de poliţie cu greu au făcut faţă asalturilor succesive din partea sutelor de protestatari înfuriaţi. Orice obiect contondent s-a transformat în mâinile manifestanţilor în armă.
Poliţiştii supravegheau zona cu două elicoptere speciale dotate cu camere de filmat, iar trupele de luptători au primit în ajutor unităţi suplimentare, înarmate cu muniţie lacrimogenă. Forţele de ordine au arestat un număr deocamdată neprecizat de protestatari, acuzaţi de acte de huliganism. Arestările se adaugă celor 20 deja făcute la începutul acestei săptămîni, cînd au avut loc la Londra primele proteste anti-israel.

Antena3

×
Subiecte în articol: Londra
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close