Antena 3 CNN Externe Omenirea, la un pas de pandemia de gripă porcină. OMS cere creşterea producţiei de medicamente

Omenirea, la un pas de pandemia de gripă porcină. OMS cere creşterea producţiei de medicamente

Omenirea, la un pas de pandemia de gripă porcină. OMS cere creşterea producţiei de medicamente
Sursa foto: porci
30 Apr 2009   •   08:24

Omenirea este la un pas de o pandemie de gripă porcină. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a ridicat nivelul de alertă la gradul 5, pe o scară cu şase grade. Potrivit experţilor Organizaţiei, virusul, pornit din Mexic, se răspândeşte în toată lumea şi nu dă niciun semn că şi-ar încetini expansiunea.

Organizaţia mondială a contactat marii producători de medicamente, pentru creşterea producţiei de tratamente anti-gripale şi urgentarea cercetărilor pentru realizarea unui vaccin. Până acum în Mexic bilanţul arată 8 morţi, 84 de "decese suspecte" şi aproape o sută de îmbolnăviri confirmate. Şi în Argentina şi Peru există câte un caz confirmat.

Gradul 5 de alertă pandemică corespunde cu apariţia unor focare autonome ale maladiei în cel puţin două ţări. Trecerea la acest nivel avertizează că pandemia este iminentă.

Toate statele trebuie, acum, să-şi activeze imediat planurile de pregătire pentru cazul unei pandemii. Guvernele trebuie să rămână în stare de alertă ridicată pentru apariţia bolilor similare cu gripa şi a pneumoniilor severe, potrivit OMS.

Citiţi şi: Ce este gripa porcină şi cât de periculoasă este ea pentru om

Ridicarea nivelului de alertă coincide, paradoxal, cu o revizuire, în scădere, a numărului de decese anunţate de unele guverne şi confirmate de laboratoarele Organizaţiei mondiale.

În Mexic se menţine starea de alertă maximă: restaurantele, şcolile şi obiectivele arheologice sunt închise, iar capitala este aproape pustie.

În Statele Unite un copil de aproape doi ani, originar tot din Mexic a murit.

?Gândurile, rugăciunile mele şi cele mai profunde condoleanţe se îndreaptă spre familia îndoliată, ca şi spre toţi bolnavii sub tratament pentru această gripă?, a declarat preşedintele american Barack Obama.

Copilul a murit în timpul unei vizite în Texas, al doilea stat american, după California, unde s-a decretat starea de urgenţă. Peste 50 de cazuri sunt confirmate la New York, iar virusul este prezent în alte şapte state.

Un caz de gripă porcină, confirmat în Croaţia. Autorităţile de la Budapesta cred că, în câteva zile, gripa ar putea ajunge în Ungaria

Virusul gripei porcine a trecut Atlanticul şi se apropie tot mai mult de graniţele României. În Marea Britanie, Spania, Germania, Austria, Elveţia şi Israel au fost deja confirmate cazuri de îmbolnăvire. Un caz este confirmat şi în Croaţia, iar autorităţile de la Budapesta cred că gripa ar putea ajunge în Ungaria, în câteva zile.

Specialiştii din România spun nu există motive ca populaţia să intre în panică, dar este important ca lumea să cunoască simptomele declanşării acestei boli.

Reprezentantul OMS pentru România spune că apelul Organizaţiei se adresează mai degrabă autorităţilor, care trebuie să se mobilizeze împotriva răspândirii virusului. Specialiştii afirmă că în acest moment Europa se află într-o situaţie mult mai bună decât continentul american.

Reprezentanţii ANSVSA spun că deja s-au luat toate măsurile pentru ca în România să fie evitat pericolul îmbolnăvirii populaţiei.

O echipa condusă de ministrul Sănătăţii Ion Bazac pleacă, în această dimineaţă, la Luxemburg pentru a participa la întâlnirea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene privind gripa porcină, unde va fi prezentată şi strategia României în cazul unei eventuale pandemii.

Ce este gripa porcină?
Gripa porcină este o maladie respiratorie, specifică porcilor. Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că boala se răspândeşte extrem de rapid, iar deocamdată, nu există niciun vaccin contra virusului gripei porcine, transmis la om.
Simptomele gripei porcine la om se aseamană în general foarte mult cu cele ale unei gripe sezoniere, putând varia de la cazuri asimptomatice până la pneumonie şi chiar moarte.

Din cauza acestei asemănări cu banala gripă şi cu alte afecţiuni respiratorii, gripa porcină este dificil de recunoscut de către pacient, şi se depistează doar printr-un control de specialitate. Există cazuri când gripa porcină trece neobservată şi astfel virusul se poate răspândi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii dă asigurări că gripa porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc, ci pe cale aeriană, de la om la om.

De remarcat este vârsta celor afectaţi: cei mai multi sunt tineri - spre deosebire de gripa obişnuită care afecteaza în special pe cei mai în vârstă.

Orice persoană care prezintă simptome de gripă trebuie să apeleze imediat la medic. De asemenea, este indicată evitarea călătoriilor în zonele unde s-au înregistrat îmbolnăviri şi păstrarea igienei personale.

SFATURI PENTRU POPULAŢIE

- evitarea călătoriilor în zonele afectate

- intensificarea regulilor de igienă personală - în special spălatul pe mâini

- folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut

- evitarea automedicaţiei

MĂSURI ÎN CAZ DE ÎMBOLNĂVIRE

- izolarea la domiciliu

- purtarea unei măşti care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu)

- anunţarea imediată a medicului de familie

- prezentarea la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase

Nu există niciun vaccin contra virusului gripei porcine transmis la om. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, vaccinul corespunde încă unei tulpini a virusului, ceea ce îl face mai puţin eficient.




Antena 3

×
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close