Antena 3 CNN Externe Premierul tailandez respinge ultimatumul criticilor de declanşare a alegerilor

Premierul tailandez respinge ultimatumul criticilor de declanşare a alegerilor

Premierul tailandez respinge ultimatumul criticilor de declanşare a alegerilor
Sursa foto: proteste tailanda
16 Mar 2010   •   14:38

Premierul tailandez a respins ultimatumul lansat de zeci de mii de protestatari de a demisiona şi a organiza alegeri, ei asediind o bază militară unde se adăpostise guvernul.

"Cămăşile roşii", loiale fostului premier Thaksin Shinawatra, s-au strâns în faţa barăcilor de la periferia de nord a Bangkok unde miniştrii şi militarii s-au refugiat de teama violenţelor.
După ce prim-ministrul Abhisit Vejjajiva a respins cererile lor şi a părăsit baza cu elicopterul, tensiunile au luat amploare în altă zonă a oraşului explodând patru grenade. Deşi nu era clară dacă demonstraţii erau legaţi de incident, doi soldaţi au fost răniţi în incident.
Anterior,Abhisit, care conduce o fragilă coaliţie formată din şase partide, a făcut o declaraţie televizată în care a respins cererea mulţimii.
Cămăşile Roşii protestează contra a ceea ce ei numesc elitismul guvernului şi susţin că acesta este nedemocratic deoarece a ajuns la putere după un vot parlamentar în decembrie 2008, urmare a unei controversate decizii în justiţie contra aliaţilor lui Thaksin.
Protestatarii- proveniţi în mare parte din pătura rurală săracă- îl susţine pe ex-premierul Thaksin pentru politicile sale populiste. El a fost înlăturat de la putere în 2006 printr-o lovitură de stat şi trăieşte în străinătate de teamă că va fi închis pentru corupţie.
Luna trecută, tribunalul suprem tailandez a confiscat 1,4 miliarde de dolari din averea magnatului din telecomunicaţii. Acesta a apărut într-un mesak video, duminică, către demonstranţi în care le cerea să continue lupta.
Circa 100.000 de Cămăşi Roşii s-au adunat, de sâmbătă într-o locaţie lângă sediul guvernului. Ulterior demonstraţia s-a mutat la barăcile militare, unde 2000 de soldaţi păzeau oficialii, trei elicoptere fiind în aşteptare.
Liderul protestatarilor, Nattawut Saikur, arăta că aceştia vor lăsa să curgă propriul sânge la sediul guvernului, marţi, pentru a-şi demonstra hotărârea.
De la lovitura de stat din 2006,Tailanda a fost afectată de proteste ale Cămăşilor Roşii sau ale rivalilor Cămăşile Galbene.


Antena3.ro

×
Subiecte în articol: proteste de strada lovitura de stat
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close