Antena 3 CNN Externe Şeful Statului Major rus: Scutul antirachetă american vizează Rusia

Şeful Statului Major rus: Scutul antirachetă american vizează Rusia

Şeful Statului Major rus: Scutul antirachetă american vizează Rusia
09 Feb 2010   •   15:07

Şeful Statului Major rus, Nikolai Makarov, a declarat, marţi, că scutul antirachetă american vizează Rusia şi că riscă să slăbească potenţialul de descurajare nucleară al acesteia, informează AFP.

"Dezvoltarea şi amplasarea sistemului de apărare antirachetă vizează Rusia. În pofida declaraţiilor unor responsabili guvernamentali care spun că va asigura securitatea noastră, acest lucru nu este adevărat", a spus Makarov.

"Este, deci, clar că atitudinea noastră asupra acestui subiect este negativă", a adăugat acesta.


Declaraţiile vin după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat pe 4 februarie că România a fost invitată de Statele Unite să participe la dezvoltarea scutului antirachetă, precizând că este vorba de stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră. Totodată, şeful statului a anunţat că CSAT a aprobat propunerea.

La o zi după declaraţia preşedintelui român, ministrul rus al Afacerilor Externe a declarat că Moscova aşteaptă explicaţii din partea Statelor Unite cu privire la planurile sale de a amplasa elemente din scutul antirachetă în România.

"Aşteptăm explicaţii concrete din partea Statelor Unite, ţinând cont de faptul că situaţia regiunii Mării Negre este reglementată de Convenţia Montreux", a declarat atunci şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, citat de Ria Novosti. El a adăugat că Rusia a acţionat în virtutea faptului că "există un acord între cei doi preşedinţi cu privire la colaborarea în privinţa ameninţărilor comune, cu participarea Uniunii Europene".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close