Antena 3 CNN Externe Criza politică din România, în presa internaţională

Criza politică din România, în presa internaţională

Criza politică din România, în presa internaţională
Sursa foto: Romania
09 Dec 2009   •   12:54

Presa străină acordă spaţii largi crizei politice de la Bucureşti. Spaniolii de la El Pais spun că problemele sunt din ce în ce mai multe în România. Financial Times îl sfătuieşte pe Traian Băsescu să renunţe la obiceiurile care au dus la divizarea ţării şi să colaboreze cu adversarii politici, iar The Wall Street Journal consideră că popularitatea lui Basescu este surprinzătoare, în condiţiile în ţara se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice.

Analiştii citaţi de Financial Times îl sfătuiesc pe Traian Băsescu să renunţe la un obicei vechi al său şi spun că trebuie să obţină un consens într-o ţară la a cărei divizare şi-a adus contribuţia. Jurnaliştii de la publicaţia economică mai spun că şeful statului trebuie acum să îşi depăşească tendinţa de a-şi intimida şi manipula aliaţii şi adversarii.

Potrivit Financial Times, stabilitatea României depinde de acest lucru, mai ales că ţara nu este un vas aflat în mijlocul furtunii, ci o naţiune de 22 de milioane de locuitori cu opinii diferite.

Potrivit The Wall Street Journal, victoria lui Basescu este surprinzătoare, în condiţiile în ţara se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice din Europa. Jurnaliştii menţionează că economia României s-a contractat cu 7 % anul acesta, dupa o creştere de 7,1 procente în 2008.

Şi spaniolii scriu despre situaţia de la Bucureşti. Sub titlul ?România Incertă?, ziariştii de la El Pais notează că realegerea lui Traian Băsescu nu a rezolvat deocamdată problemele grave cu care se confruntă ţara. Ei amintesc că executivul a fost demis de parlament şi subliniază că realegerea şefului statului este contestată de opoziţie.

Francezii de la Le Monde spun că Băsescu a fost reales la o diferenţă de câteva zeci de mii de voturi iar diferenţa extrem de mică este contestată de principalul său adversar, Mircea Geoană. Acest lucru, notează jurnaliştii francezi, a deschis calea unei perioade de incertitudine care se suprapune peste o criză economică profundă.


Jurnaliştii britanici de la BBC News menţionează faptul că că Partidul Social Democrat contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale la Curtea Constituţională, invocând frauda electorală şi cere repetarea alegerilor.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close