Antena 3 CNN High Tech Sony a adus în România NEX-5 şi NEX-3, cele mai mici şi uşoare camere digitale, cu obiective interschimbabile

Sony a adus în România NEX-5 şi NEX-3, cele mai mici şi uşoare camere digitale, cu obiective interschimbabile

Sony a adus în România NEX-5 şi NEX-3, cele mai mici şi uşoare camere digitale, cu obiective interschimbabile
de Florin Tulbure    |    28 Mai 2010   •   23:35

ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Cei care aşteptau un aparat foto compact, dar capabil de o calitate superioară a imaginii, precum oferă DSLR-urile, pot spune că aşteptarea s-a încheiat. Asta deoarece Sony a prezentat în România noile camere foto NEX-5 şi NEX-3. Sony NEX-5 este, potrivit studiilor producătorului, cea mai mică şi mai uşoară cameră digitală din lume, cu obiective interschimbabile. Pentru a demonstra calităţile celor două camere foto digitale, Sony a ales ca locaţie de prezentare Delta Dunării, un loc unic în lume în privinţa peisajelor, ideal pentru fotografii memorabile. În plus, la eveniment a fost prezent şi Dinu Lazăr, fotograf profesionist şi director de imagine, cu o experienţă în domeniu de aproape patru decenii. Acesta a prezentat în detaliu calităţile camerei. În acest articol, mai jos, se găseşte şi un scurt clip video în acest sens.

Revenind la cele două camere, trebuie precizat că ambele au 14.2 megapixeli efectivi şi senzor CMOS Exmor SPA HD. NEX-5 înregistrează video HD 1080i, cu sunet stereo, amândouă dispun de o nouă interfaţă de utilizare, intuitivă, cu ghid de fotografiere şi sfaturi despre fotografiere. De asemenea, au montură E, pentru compatibilitate cu obiectivele camerelor DSLR α (cu adaptor suplimentar).

Dinu Lazăr prezintă noile camere Sony


Dimensiunile reduse au fost obţinute prin renunţarea la sistemul mecanic cu oglindă, inovaţie care reduce grosimea celor două camere până la 24.2mm (modelul NEX-5, fără grip şi montură) în punctul cel mai subţire.

Noul senzor CMOS Exmor APS HD, cu o rezoluţie de 14.2 megapixeli stă la baza celor două camere. Este mai mare decât senzorul camerelor compacte obişnuite, şi capturează imagini cu zgomot redus şi efecte de defocalizare creative, familiare utilizatorilor de DSLR.

Utilizare şi funcţii

Sony NEX-5 şi NEX-3 sunt foarte uşor de utilizat. Chiar şi în modul iA (intelligent auto) imaginile au ieşit clare în toate condiţiile de lumină.

O funcţie interesantă este cea prin care, chiar şi în condiţii de iluminare redusă, aparatul capturează fotografii clare, chiar şi la sensibilitate ISO mare (în acest caz la 3200 ? mai jos se regăsesc câteva exemple de fotografii capturate în Delta Dunării cu aceste camere). El reuşeşte acest lucru prin modul Auto HDR, care surprinde cu o viteză mare de răspuns trei imagini la valori de expunere diferite, combinate electronic în aparatul de fotografiat. Din proces rezultă o singură imagine High Dynamic Range, care este ok în condiţii de lumină slabă.



O funcţie care va încânta cu siguranţă viitorii utilizatori ai camerelor este Sweep Panorama cu capabilităţi 3D. Da, aceste camere pot fotografia 3D, cei de la Sony au demonstrat jurnaliştilor prezenţi acest lucru prin afişarea pe televizoare 3D a unor imagini în acest format.



În plus, funcţia de Sweep Panorama, în modul normal, nu 3D, deşi nu este o inovaţie în domeniu, reuşeşte să surprindă prin calitatea imaginilor. La apăsarea butonului declanşator şi balansarea aparatului de fotografiat în lateral sau pe verticală, camera va captura un număr mare de cadre (care par că nu se mai termină), realizând în mod automat imagini panoramice, la calitate de 23 de megapixeli, cu un unghi de vizualizare de 226 de grade. Această funcţie este prima de acest tip la camerele profesionale Sony α.

Primele modele Sony α care filmează HD
Modelele NEX-5 şi NEX-3 sunt, de asemenea, primele modele α ce oferă funcţia de înregistrare video HD. La apăsarea butonului dedicat, Movie REC, NEX-5 şi NEX-3 înregistrează clipuri video la calitate HD, cu sunet stereo, sub formă de fişiere MPEG4. Clipurile video full HD (1920 x 1080i) sunt surprinse doar de NEX-5 sub formă de fişiere AVCHD şi pot fi urmărite prin intermediul conexiunii la un televizor HD.



Meniu şi interfaţă
Camerele dispun de un nou meniu, ce nu permite rătăcirea prin setări şi aduce funcţiile modelelor NEX-5 şi NEX-3 mai aproape de utilizatorii entuziaşti şi începători. Parametrii de fotografiere sunt uşor accesibili, prin intermediul unei palete de control intuitive şi a două taste. Rotind selectorul de control, utilizatorul poate seta adâncimea focalizării, iar schimbările pot fi previzualizate pe ecranul LCD3. În meniu există şi un ghid cu sfaturi utile, afişat pe ecranul LCD, care oferă asistenţă pentru începătorii în ale fotografiei.

Imaginile şi setările aparatului de fototografiat sunt dispuse pe ecranul LCD Xtra Fine, de 7.5cm (3") cu tehnologie TruBlack şi poate fi înclinat pe verticală, pentru o vizualizare din orice unghi de fotografiere. Ecranul oferă o funcţie de setare automată a luminozităţii pentru o vizibilitate optimă chiar şi atunci când este utilizat în aer liber.



Obiective interschimbabile
Pentru fotografierea de zi cu zi este recomandat obiectivul de E-16mm/ F/2.8 (SEL16F28), care reduce greutatea dispozitivului atunci când aparatul de fotografiat este transportat într-un buzunar. Unghiul său de captură poate fi amplificat şi mai mult de convertorul VCL-ECU1 Ultra Wide şi de convertorul ECF1 Fisheye VCL.

Obiectivul E 18-55mm F/3.5-5.6 (SEL1855), cu stabilizatorul de imagine SteadyShot încorporat este recomandat pentru excursii, realizând imagini fără distorsiuni de mişcare. Modelele NEX-5 şi NEX-3 sunt disponibile sub formă de kit cu un obiectiv, sau kit cu două obiective. Camera NEX-5 poate fi, de asemenea, achiziţionată sub forma unui kit alături de obiectivul E 18-200 F/3.5-6.3 (SEL18200), opţional, ce oferă un zoom optic de 11x, alături de stabilizatorul de imagine SteadyShot cu mod activ pentru unghiul mare de captură al filmărilor, fără distorsiuni de mişcare.



Un adaptor de montură opţional, LA-EA1, extinde compatibilitatea pentru o gamă suplimentară de 30 de obiective şi teleconvertoare α, alături de un set de obiective cu montură A (numai cu focalizare manuală).

Ambele camere sunt disponibile împreună cu un flash super-compact, cu sistemul clip-on, ce se ataşează prin intermediul terminalului inteligent, atunci când este nevoie, în condiţii de luminozitate scăzută. Vizorul optic FDA-SV1 poate fi achiziţionat opţional.

Camerele Sony NEX-5 şi NEX-3 vor fi disponibile în România începând cu luna iunie a anului 2010, pentru preţuri ce se situează între 550 şi 650 de euro.





Florin Tulbure, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sony
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close