Antena 3 CNN Actualitate Surse: Dosarul lui Traian Băsescu a fost şters la comandă

Surse: Dosarul lui Traian Băsescu a fost şters la comandă

Surse: Dosarul lui Traian Băsescu a fost şters la comandă
Sursa foto: Arhiva dosare
31 Ian 2009   •   19:09

Dosarul Băsescu a fost şters la comandă, susţin ziariştii de la Jurnalul Naţional. Tranzacţiile ?dubioase? cu terenuri în valoare de peste 360.000 de dolari, dintre Traian Băsescu şi Costel Căşuneanu, care făceau obiectul unui dosar de spălare a banilor se pare că au dispărut din arhiva Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Motivul? Acuzatul principal a devenit preşedinte al ţării. Jurnaliştii de la Jurnalul Naţional au încercat să afle ce s-a întâmplat cu acest dosar, însă autorităţile au refuzat să dea vreo informaţie.
Chiar dacă vechile dosare ale social-democraţilor revin constant în atenţia anchetatorilor şi a opiniei publice, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu dosarele democrat-liberalilor. Şi cel mai bun exemplu este cel al liderului spiritual al Partidului Democrat Liberal, Traian Băsescu. Dosarul în care acesta a fost acuzat împreună cu Costel Căşuneanu de ?spălare de bani? şi de ?primire de mită? s-a făcut nevăzut imdeiat după ce Băsescu a fost ales şef al statului, susţin jurnaliştii de la Jurnalul Naţional.
Actualul preşedinte a fost constituit subiect de investigaţie şi analiză pentru Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în urmă cu patru ani, pentru tranzacţii dubioase cu terenuri în valoare de peste 360.000 de dolari. Însă, dosarul a fost îngropat adânc, imediat după numirea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte. La momentul acuzării, Băsescu era primar general al Capitalei.
Actualul preşedinte a cumpărat, la vremea respectivă, un teren foarte ieftin şi l-a vândut la un preţ de nouă ori mai mare. Partener în această afacere i-a fost omul de afaceri Costel Căşuneanu. Băsescu a achiziţionat în 2000 un teren intravilan din Băneasa, de 3.700 de metri pătraţi, pe care a plătit doar 13 dolari pe metru pătrat, în timp ce, la vremea respectivă, un metru pătrat de pteren era cotat între 90 şi 200 de dolari metrul pătrat.
Doi ani mai târziu, Traian Băsescu a vândut terenul la un preţ de nouă ori mai mare decât de la achiziţionare. Câteva luni mai târziu, primarul general al Capitalei, Traian Băsescu, a cumpărat cu banii jos o vilă în Băneasa, în valoare de 280.000 de dolari, dar şi o limuzină în valoare de 13.000 de dolari. În urma acestor tranzacţii suspecte, Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor s-a sesizat şi a întocmit un dosar de analiză şi investigaţii.
Potrivit surselor, în dosar apăreau tranzacţiile de spălare de bani, dar şi săvârşirea unor fapte de corupţie efectuate de către de Ioana Băsescu, Costel Căşuneanu, Traian Băsescu şi mai mulţi cetăţeni arabi. La scurt timp după instalarea lui Traian Băsescu la Palatul Cotroceni, şeful Oficiului, Iulian Dragomir, s-a pus la dispoziţia noului preşedinte, susţin cei de la Jurnalul Naţional, citând mai multe surse, şi ar fi dat ordin să facă pierdute toate documentele ce constituiau probele aduse în dorasul internat împotriva familiei Băsescu.
La scurt timp, cei care s-au ocupat de ?curăţarea? dosarului, au fost recompenasţi cu funcţii importante. Jurnaliştii de la Jurnalul Naţional au încercat să afle ce s-a întâmplat cu acest dosar, însă autorităţile nu au vrut să coopereze. Unele surse le-au declarat jurnaliştilor că dosarul ar fi fost chiar şters, însă că acesta poate fi refăcut oricând, pagină cu pagină.
Antena 3

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close