Antena 3 CNN Politică Sondaj: Românii preferă alianţa PSD+PC-PDL la guvernare

Sondaj: Românii preferă alianţa PSD+PC-PDL la guvernare

Sondaj: Românii preferă alianţa PSD+PC-PDL la guvernare
10 Dec 2008   •   05:28

Un sondaj CURS realizat în perioada 4-8 decembrie 2008, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, arată că majoritatea româ­nilor preferă la guvernare o alianţă între PSD+PC şi PD-L.
Aceste formaţiuni ar trebui să fie conduse la guvernare de Theodor Stolojan, considerat cel mai potrivit pentru postul de premier.
Astfel, 28% dintre români văd asocierea PSD+PC ? PD-L ca fiind cea mai potrivită pentru a forma un guvern. Cu două procente de încredere mai jos este situată alianţa între PD-L şi PNL cu 26%, în vreme ce doar 14 procente dintre români ar privi cu ochi buni o asociere PSD+PC ? PNL.
Luat pe fiecare categorie de votant în parte, simpatizanţii social democraţi susţin în proporţie de 61% o alianţă cu PDL şi doar 36 procente optează pentru PNL.
De cealaltă parte, 64% dintre electorii democrat liberali doresc guvernarea cu PNL şi doar 34 procente susţin actualele discuţii cu PSD. Proporţiile se păstează egale şi pentru cei care au votat cu PNL.
Un alt aspect relevat de sondaj este că PD-L (38%) şi PSD (34%) sunt partidele despre care populaţia crede că ar trebui să facă parte neapărat din noul guvern. Cât priveşte partidul despre care românii nu cred că ar trebui să facă parte din noul guvern opţiunile sunt: UDMR (30%), PSD (21%) şi PNL (11%). 30% nu se pronunţă în acest caz.
Priorităţile agendei populaţiei, tra­duse în cele mai importante probleme care ar trebui să le rezolve noul guvern, se referă cu precădere la creşterea veniturilor şi redu­cerea efectelor posibile ale crizei. Aceste două mari probleme sunt conştientizate, cumulat, de 60% din populaţia României.
La capitolul viitorul premier, există un număr mic de personalităţi percepute de electorat ca fiind potrivite pentru prim-mi­nistru. În frunte se află aceiaşi: Theodor Stolojan (PD-L), Mircea Geoană (PSD) şi Călin Popescu Tăriceanu (PNL). De asemenea, sociologul CURS semnalează că desemnarea viitorului prim-ministru polarizează electoratul, care optează pentru preşedinte (52%) sau pentru o majoritate parlamentară care se constituie după alegeri (41%). În acest context, sondajul arată că majoritatea populaţiei (58%) crede că este necesară modificarea Constituţiei astfel încât atribuţiile pentru desemnarea primului-ministru şi formarea Guvernului să fie stabilite mai clar. 30% consideră că nu, iar 12% nu ştiu/ nu răspund.
Sondajul CURS a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de subiecţi, cuprinzând persoane de peste 18 ani, intervievate faţă în faţă la domiciliu. Marja de eroare este de +?3,1%, la un nivel de încredere de 95%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close