Antena 3 CNN Politică Umbra lui S.O.V. în PSD: Ioan Chelaru, potenţial pretendent pentru funcţia de secretar general

Umbra lui S.O.V. în PSD: Ioan Chelaru, potenţial pretendent pentru funcţia de secretar general

Umbra lui S.O.V. în PSD: Ioan Chelaru, potenţial pretendent pentru funcţia de secretar general
Sursa foto: Ioan Chelaru
07 Apr 2009   •   16:29

Funcţia de secretar general al PSD este disputată de social-democraţii olteni şi de cei moldoveni. Chiar dacă atât liderul partidului, Mircea Geoană, cât şi băcăuanul Viorel Hrebenciuc îl preferă pentru acest post pe Valeriu Zgonea, senatorul de Neamţ, Ion Chelaru a anunţat că este curtat de o serie de filiale moldovene pentru a candida ca secretar general al partidului. Considerat în partid drept prietenul şi omul afaceristului Sorin Ovidiu Vântu al cărui avocat a şi fost în trecut, Chelaru s-ar bucura de susţinerea propriei filiale nemţene, al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu nefiind exclus nici spijinul organizaţiilor judeţene de Buzău şi Suceava, susţin surse social-democrate.
Potrivit surselor citate, nici preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu nu este străin de această mişcare, el fiind cel care la ultimul Comitet executiv ar fi cerut organizarea de alegeri pentru funcţia de secretar general la Congresul dedicat desemnării candidatul prezidenţial al partidului.
Chelaru: ?Este nevoie de un secretar general care să se ocupe de treburile organizatorice în an electoral?
Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a recunoscut marţi că o serie de organizaţii din Moldova i-au cerut să candideze pentru postul de secretar general al PSD, argumentul acestora fiind că Moldova e prea puţin reprezentată în conducerea partidului.
"Există mai  multe organizaţii din Moldova care mi-au cerut să candidez ca secretar general. N-am luat o decizie, nici nu m-am gândit foarte serios, voi lua o decizie împreună cu organizaţiile din Moldova. Unul din argumentele folosite a fost acela că nu e normal ca întreaga conducere a partidului, preşedinte, secretar general, să fie din Oltenia şi e nevoie ca şi Moldova să fie reprezentată, şi Moldova neînsemnând doar judeţele Iaşi şi Bacău", a declarat Chelaru, referindu-se la sprijinul pe care băcăuanul Viorel Hrebenciuc şi ieşeanul Gheorghe Nichita îl acordă lui Zgonea pentru obţinerea acestei funcţii în partid.
Contactat telefonic, Chelaru ne-a declarat că a purtat discuţii pe necesitatea alegerii unui secretar general plin cu reprezentanţii mai tuturor filialelor moldovene. ?Propunerea lor mă onorează, numai că este greu de luat. Trebuie să mă consult cu filiala mea, cu liderii celorlalte organizaţii dar şi cu conducerea de partid. Mi se pare normal ca funcţiile grele din partid să beneficize de alegeri interne la Congres. Avem nevoie de un secretar general plin care să se ocupe de toate treburile organizatorice ale partidului în acest an electoral? ne-a declarat Chelaru.
Senatorul nu a exclus nici posibilitatea desemnării secretarului general al PSD în cadrul unui Consiliu naţional dacă noile prevedere statutate ce vor fi votate la Congresul dedicat desemnării candidatului prezidenţial vor stipula această metodă de alegere.
Liderul ieşean, Gheorghe Nichita afirmă însă că partidul nu este presat de timp în acestă chestiune. Mai mult, Nichita consideră că alegerea noului secretar general al PSD ar trebui făcută la pachet cu restul funcţiilor de conducere abia după alegerile prezidenţiale.
?Dacă vom face Congres este posibil să avem şi o discuţie pe tema secretarului general. Există voci în partid care suţin că ar fi bine să alegem secretarul general înainte de europarlamentare. Nu cred că ar fi cea mai bună soluţie? a declarat Nichita, care a adăugat că nu a purtat nici o discuţie cu Chelaru pe acest subiect.
Nichita a sugerat că alegerea unui secretar general plin înainte de alegerile interne prentru restul funcţiilor de conducerea ar crea un avantaj taberei care l-a susşţinut.
Postul de secretar general este vacant de câteva luni de când Titus Corlăţean a demisionat. BPN al PSD l-a mandatat pe deputatul Valeriu Zgonea să deţină interimar, această funcţie.
Vântu, prieten din adolescenţă cu Chelaru
Senator PSD de Neamţ, Chelaru s-a transformat recent în porta-vocea nemulţumiţilor de colaborarea cu PDL, cerând lui Mircea Geoană ieşirea partidului de la guvernare. ?PSD nu simte că este la guvernare. I-am întrebat pe colegii mei la şedinţa de grup de la Senat de luni dacă ei simt că partidul este la guvernare, şi răspunsul unanim a fost nu. PD-L ne tratează de pe poziţia de big brother. Cånd au nevoie de noi, ne cheamă la vot, cånd vor să-şi rezolve problemele nu ne bagă în seamă? a reclamat atunci Chelaru.
Surse din PSD susţin că Ioan Chelaru este un apropiat atât al cercurilor preşedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, cât mai ales al afaceristului Sorin Ovidiu Vântu, al cărui avocat a fost în trecut.
Prieten din adolescenţă al controversatului om de afaceri, numele lui Chelaru a fost vehiculat în repetate rânduri în scandalurile care au însoţit prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii. Mai mult, Chelaru l-a şi reprezentat pe Vântu la tribunal, în procesul de divorţ, fiind acuzat în trecut de presă
că a preluat fictiv firma Gelsor de la Vântu.
Conform surselor citate, Chelaru s-ar bucura de susţinerea propriei filiale nemţene, al liderului PSD Vaslui, Dumitru Buzatu vechi oponent al lui Mircea Geoană, dar şi de o bună parte din social-democraţii organizaţiilor judeţene de Buzău şi Suceava.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD candidatura secretar general filiale
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close