Antena 3 CNN Actualitate Efectele cutremurului din Chile. Vezi cum va fi afectată România (VIDEO)

Efectele cutremurului din Chile. Vezi cum va fi afectată România (VIDEO)

Efectele cutremurului din Chile. Vezi cum va fi afectată România (VIDEO)
Sursa foto: cutremur
27 Feb 2010   •   14:30

Cel puţin 78 de morţi s-au înregistrat până acum după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 din Chile. La câteva ore după seism, au mai avut loc mai multe replici. Seismul s-a produs la ora locala 3.35 şi a avut loc lângă un oraş cu 200.000 de locuitori. Mai multe clădiri s-au prăbuşit în zona epicentrului. Oficialii ministerului de externe de la Bucureşti spun că verifică dacă printre victime se află şi români, în condiţiile în care există aproximativ 100 de români în zona Santiago. Ambasada României în Chile încearcă să ia legătura cu aceştia.

Epicentrul seismului a fost localizat în apropiere de oraşul Maule şi la 91 km de cel de-al doilea oraş ca mărime din Chile, Concepcion, care are peste 200.000 de locuitori.

Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de fizică a Pământului, spune că seismul nu va genera reacţii în ţara noastră, dar avertizează că pericolul poate veni de la cel produs vineri seară, în Japonia.

?Acest bloc poate genera, în România, cutremure mari, dar nu în această perioadă pentru că Vrancea nu este încărcată?, a precizat Mărmureanu.

Totodată, Mircea Radulian, director ştiinţific în cadrul Institutului de fizică a Pământului, a explicat cauzele cutremurului şi intensitatea acestuia.

?Este pe centura de foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică de glob. Aproximtiv 90% din energia seismică a globului este eliberată pe această centură, iar Chile este la contactul foarte activ dintre plăcile tectonice?, a declarat Radulian.



Tot în Chile a avut loc şi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată. Seismul de 9,5 a avut loc în 1960 şi a dus la moartea a 1655 de oameni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremur seism epicentru România Vrancea Chile
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close