Antena 3 CNN Actualitate România va avea cea mai scumpă autostradă din Europa- 57 milioane Euro pe kilometru

România va avea cea mai scumpă autostradă din Europa- 57 milioane Euro pe kilometru

România va avea cea mai scumpă autostradă din Europa- 57 milioane Euro pe kilometru
27 Noi 2008   •   05:37

Tronsonul Comarnic-Braşov va fi cea mai costisitoare autostradă din Europa. La un preţ anunţat de 3,3 miliarde de euro pentru 58 kilometri de drum, rezultă o medie de 57 milioane de euro pe kilometru.
Aceasta ar fi cea mai scumpă execuţie a unei autostrăzi din toată istoria Europei. Recordul actual este deţinut de un tronson din Anglia , cu 51 milioane de Euro, scrie Adevărul.
Oricum patronii români de firme de construcţii se plâng că licitaţiile de acordare a execuţiei au fost ?cu cântec?. Condiţiile impuse au eliminate din start societăţile româneşti, caietul de sarcini fiind făcut cu dedicaţie pentru societăţi externe.
Drumarii susţin pe de o parte că este normal ca tronsonul de munte al Autostrăzii Bucureşti-Braşov să coste mult din pricina condiţiilor din teren. Relieful impune construirea de numeroase tuneluri şi viaducte- estimate la un cost de 18-23 milioane per kilometru. Chiar şi în aceste condiţii însă un kilometru va costa mai mult decât dublu.
Ministerul Transporturilor a preselectat patru consorţii pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov. Primul consorţiu este format din companiile Astrada Concessions, Strabag, Egis şi Eurovia Housing&Contructions. A doua asociere este CAP Consortium Autostrada Prahova, alcătuită din firmele Colas SA, Bouygues Travaux Publics, DTP-Terrassement SA şi Meridian Infrastructure Finance SRL & Intertoll Europe ZRT. Al treilea consorţiu reuneşte companiile Vinci Concessions-Aktor Concessions-Vinci Construction Grands Projets-Aktor, iar cel de-al patrulea este consorţiul cu denumirea Austrada A3 Comarnic-Braşov Consonoi Bilfinger Berger Porr.
Contractul va fi semnat la finalul anului sau începutul anului viitor cu una dintre acestea.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: comarnic Brașov
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close