Antena 3 CNN Vedere de la ţară Vedere de la ţară - Aluniş-Colţi. Chiliile din grote, în ţara chihlimbarului

Vedere de la ţară - Aluniş-Colţi. Chiliile din grote, în ţara chihlimbarului

Vedere de la ţară - Aluniş-Colţi. Chiliile din grote, în ţara chihlimbarului
05 Oct 2015   •   17:23

La Aluniş, în cotul Carpaţilor, timpul nu a mai răbdat şi şi-a deschis ferestre dinspre trecutul neştiut ca să vadă cum arată prezentul. Şi, generos, i-a lăsat şi pe muritori să arunce o privire invers, înspre izvorul tuturor vremurilor.

Cine nu a auzit, măcar cu un zâmbet în colţul ochilor, legenda tunelurilor secrete care străpung inima Carpaţilor? Cine nu a citit, fie şi câteva rânduri, despre civilizaţiile misterioase care au lăsat urme pe pământul nostru şi, mai ales, sub pământul nostru? Când ajungi însă în împrejurimile comunei buzoiene Colţi, miturile capătă alte întruchipări şi devin istorie.

Pentru a le descoperi şi înţelege, e nevoie însă de curiozitate, de încălţări bune, de ceva condiţie fizică şi de o călăuză care ştie nu doar cotloanele ci, mai ales, întreaga poveste. Diana Gavrilă pare să fie omul cel mai potrivit. Lucrează la primărie dar istoriseşte cu atâta pasiune despre fiecare piatră şi fiecare epocă încât ai impresia că ea a ctitorit tot ansamblul acesta.
 


Cu atâtea bogăţii în jur şi deasupra capetelor, ai zice că pentru sătenii din Aluniş şi Colţi viaţa curge altfel. Că norocul câtorva milenii de istorie revărsate peste ei le va schimba destinul. Nici vorbă. Traiul lor e același, netulburat nici măcar de vreo promovare turistică sau de vreo invazie sezonieră de vacanţieri. Tunelurile, grotele şi scobiturile secrete au probabil grijă să protejeze energia specială a locului, nerisipind-o chiar aşa pe orice neiniţiat.

×
Subiecte în articol: vedere de la tara
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close