Antena 3 CNN Actualitate 1 din 5 studenţi spune că i s-a cerut şpagă (video)

1 din 5 studenţi spune că i s-a cerut şpagă (video)

1 din 5 studenţi spune că i s-a cerut şpagă (video)
12 Iul 2007   •   13:47

Fenomenul numit ?mită? nu va dispărea prea curând. Cel puţin, nu atât timp cât ambele părţi sunt de acord să dea şi să primească mită. Un sondaj Gallup la cererea Fundaţiei Soros arată că în cazul universităţilor de la noi, profesorii cer sau, dacă li se oferă, acceptă bani, cadouri sau servicii din partea studenţilor. Iar aceştia din urmă sunt de acord să dea şpagă, dacă în acest fel li se garantează o notă bună. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor date de peste o mie de cadre didactice şi 1.100 de studenţi, la întrebări legate de propria persoană, organizarea şi funcţionarea sistemului universitar, autonomia universitară, corupţia academică şi procesul educaţional. Rezultatele sunt clare. 22% dintre studenţi declară că cineva le-a cerut, cel puţin o dată în timpul facultăţii, cadouri, bani sau servicii.

13% au recunoscut că au dat curs acelei cereri. În acelaşi timp, 23% dintre cadrele didactice declară că studenţii le-au oferit bani, cadouri sau servicii. Dintre aceştia, 7% recunosc şi faptul că au acceptat mita. În ceea ce priveşte calitatea învăţământului românesc, profesorii au o părere mult mai bună decât studenţii. Trei sferturi dintre cadrele didactice consideră că învăţământul superior din ţara noastră este la fel de bun ca cel din vestul Europei, în timp ce doar 59% din studenţi sunt de acord cu această evaluare.

În acelaşi timp, peste 80% dintre dascălii intervievaţi spun că studenţii vin la facultate slab pregătiţi din liceu, iar jumătate dintre profesori consideră că elevii lor sunt în mică sau în foarte mică măsură interesaţi să înveţe. Cercetarea a fost făcută în cursul lunii mai 2007 şi a constat în două sondaje de opinie reprezentative - pentru cadrele didactice şi pentru studenţii din învăţământul superior, public şi privat. Culegerea şi introducerea datelor au fost asigurate de The Gallup Organization Romania, la cererea Fundaţiei Soros.

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close