Antena 3 CNN Actualitate 10.000 de români au refuzat, astăzi, vaccinarea cu serul AstraZeneca

10.000 de români au refuzat, astăzi, vaccinarea cu serul AstraZeneca

În acest moment, în România, 10.000 de persoane au refuzat vaccinarea cu serul AstraZeneca. După tot acest scandal legat de țările care au suspendat acel lot cu probleme, românii se gândesc de două ori dacă să se mai vaccineze cu vaccinul producătorului anglo-suedez.

10.000 de români au refuzat, astăzi, vaccinarea cu serul AstraZeneca
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    12 Mar 2021   •   17:24

De altfel, această reticență se înregistrează în toate Europa.

"10.000 de români nu s-au prezentat în centrele de vaccinare pentru a fi imunizați. La acest centru din Capitală, până la această oră ar fi trebuit să fie vaccinate aproximativ 300 de persoane și s-au prezentat 198. Așadar, o parte dintre românu sunt îngrijorați după informațiile transmise de autorități legat de faptul că lotul ABV2856 a fost retras de la utilizare în țara noastră.

Este important să ne uităm și la reacțiile adverse de până acum: de pe 15 februarie, când a început vaccinarea cu AstraZeneca, au fost înregistrate la nivel național 2.310 reacții adverse, în timp ce pentru serul Pfizer, unde vaccinarea a început de pe 27 decembrie, deci o perioadă mai îndelungată, au fost înregistrate 3.200 de reacții adverse.

Mai există un lot al AstraZeneca cu denumirea științitică ABV5300 care, de asemenea, este considerat problematic la acest moment. Se fac investigații în ceea ce-l privește, dar la noi nu a ajuns din acest lot nici măcar o doză", a spus reporterul Antena 3 Raluca Bârcă.

Florin Cîţu susţine că nu a decis el suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca

Premierul Florin Cîţu a declarat că nu a decis el suspendarea vaccinării cu lotul de la AstraZeneca, măsura fiind luată de specialişti. Totodată, premierul a precizat că procesul de vaccinare nu s-a schimbat în România, iar campania va continua, dar cu monitorizarea atentă a efectelor adverse.

În contextul apariţiei unor decese, în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca, CNCAV a precizat că s-a hotărât "carantinarea temporară" a dozelor din lotul cu care au fost imunizate persoanele ce au murit.

"În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat", a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinare Anti-COVID în România.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close