Antena 3 CNN Actualitate 2 din 3 cadre sanitare vor să plece în străinătate

2 din 3 cadre sanitare vor să plece în străinătate

2 din 3 cadre sanitare vor să plece în străinătate
23 Iun 2007   •   16:02

Un studiu realizat de Federaţia ?Solidaritatea Sanitară? arată că 64,89% din personalul sanitar din România recunoaşte că nu ar putea refuza o evenuală angajare în afara ţării cu un salariu atractiv. În acelaşi timp, 85,6% susţin că au colegi plecaţi la muncă în străinătate.

Studiul a fost efectuat pentru a determina aprecierea actuală a personalului medical cu privire la calitatea vieţii sale profesionale.

Potrivit studiului, angajaţii apreciază negativ starea sistemului sanitar, 45,35 % dintre ei declarându-se nemulţumiţi de rezultatele reformei sanitare iar 51,7% sunt doar parţial mulţumiţi de aceste rezultate. De asemenea 64% dintre cadrele medicale din România consideră că starea sistemului sanitar este neschimbată sau s-a înrăutăţit faţă de acum 5 ani, iar aproximativ 40% dintre cei chestionaţi consideră că actualele condiţii de muncă nu le permit sau le permit doar în mică măsură să acorde îngrijiri medicale de calitate.

52% dintre cei intervievaţi consideră că principalele cauze ale problemelor sistemului sanitar sunt insuficienţa fondurilor şi proasta administrare a celor existente. Implicarea politicului în gestionarea sistemului este cauza majoră a problemelor din sănătate pentru 19% dintre respondenţi.

Studiul a evidenţiat şi o insuficientă motivare a personalului care nu se simte apreciat pentru activitatea pe care o desfăşoară. S-a putut constata de asemenea că din sistem lipseşte munca de echipă astfel încât fiecare membru să fie ascultat şi interesat de o bună desfăşurare a activităţii.

Totuşi principalul motiv al migraţiei personalului sanitar îl constituie salariile prea mici. Peste 36% dintre cei intervievaţi consideră că un salariu situat între 500 şi 800 de euro i-ar putea determina să nu ia în calcul posibilitatea de a pleca la muncă în strainătate.

Studiul a fost prezentat la întrunirea Consiliului pe probleme de sănătate a EUROFEDOP, iar concluziile vor fi prezentate parlamentarilor UE, în luna septembrie, în cadrul unei întruniri organizate pe probleme de sănătate şi migraţie, precum şi Comisiei de specialitate a Parlamentului UE.

Antena3.ro


×
Parteneri
Cenunţătorul lui Coldea la DNA, dezvăluiri explozive despre şantaj
x close