Antena 3 CNN Actualitate Cinci tendințe care pot schimba piața muncii din România până în 2030, identificate de angajații români și specialiștii în resurse umane

Cinci tendințe care pot schimba piața muncii din România până în 2030, identificate de angajații români și specialiștii în resurse umane

Un studiu recent identifică cinci tendințe cheie care pot schimba piața muncii din România până în 2030, într-un demers de cercetare ce a implicat sute de angajați și zeci de experți în resurse umane.

Cinci tendințe care pot schimba piața muncii din România până în 2030, identificate de angajații români și specialiștii în resurse umane
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    23 Noi 2023   •   14:04

Realizat pe baza unei metodologii complexe, un studiu publicat joi identifică principalele tendințe care pot determina felul în care vom lucra până în 2030, în viziunea angajaților români dar și a specialiștilor.

"Acest studiu poate reprezenta o busolă pentru companii și pentru experții în strategii de resurse umane, interesați de provocările pe care viitorul nu foarte îndepărtat le poate genera", susține Diana Stafie, Foresight Strategist & Founder FutureStation.

Studiul cu tema “Tendințe și scenarii posibile pentru 2030”, analizează, printre altele, un viitor în care angajații români își schimbă paradigma relației cu munca, din prisma unui mod de lucru ”la cerere”, se raportează la companiile pentru care lucrează ca la niște ghizi și își amplifică competențele cu ajutorul tehnologiei.

Datele araă că 1 din 2 angajați români crede că un program de lucru flexibil, ”la cerere”, va predomina în România până în 2030.

În același timp, 37% dintre angajații români consideră că, până în 2030, preocuparea unei companii pentru impactul în societate va deveni un criteriu important de alegere a unui loc de muncă.

Experții în resurse umane consideră că dezvoltarea unor competențe de înțelegere a datelor (”data litteracy”) și augmentarea performanței umane cu ajutorul tehnologiei vor fi două dintre tendințele care vor schimba modul în care muncim până în 2030.

Cinci tendințe care vor modela piața muncii din România, până în 2030

Acestea sunt cele cinci trenduri majore despre care angajații și specialiștii din domeniul resurselor umane cred că vor schimba piața muncii.

1. Flexibilitate în relația viață - muncă

Generațiile mai tinere, Millennials și Gen Z, vor prefera simbioza viață – muncă. Ei își vor dori să decidă când, de unde și pentru cât timp lucrează, fiind principalii promotori a ceea ce se numește "economie la cerere”, vor vrea să aibă un cuvânt de spus în relația cu angajatorul și așteaptă beneficii extrasalariale ultra-personalizate care se adaptează în mod concret nevoilor și stilului lor de viață.

1 din 2 angajați români crede că aceasta este una dintre tendințele cu probabilitate mare de a schimba piața muncii până 2030, iar jumătate din angajații și specialiștii în resurse umane din România consideră că acesta este unul dintre trendurile cele mai motivante.

2. Competențe pentru viață

Tehnologia transformă toate industriile din mediul de business și implicit forța de muncă. Pentru a gestiona schimbările permanente și presiunea responsabilităților, angajații vor căuta în companii nu doar un simplu loc de muncă, ci aliați care să îi ajute să navigheze printre complexitățile de zi cu zi ale vieții de adult.

35% dintre angajații români cred că această tendință va deveni realitate până în 2030.

2 din 5 români consideră că o companie care îi va susține în acest fel este un angajator pentru care sunt motivați să lucreze. În schimb, în contextul impactului acestei tendințe asupra satisfacției la muncă, experții în resurse umane sunt mai optimiști decât angajații, aproape jumătate (46%) dintre aceștia plasând acest trend printre cele mai motivante tendințe care vor schimba piața muncii până în 2030, comparativ cu doar 40% dintre angajați.

3. Impactul în societate

O dată cu accentuarea preocupării pentru schimbările climatice și impactul companiilor în viața comunității, angajații pot deveni și mai selectivi în alegerea companiilor pentru care vor vrea să lucreze. Astfel, organizațiile sunt atente la efectul pe care îl au acțiunile lor în societate și fac eforturi pentru a avea un impact pozitiv.

37% dintre angajații români cred că alegerea unui loc de muncă în funcție de preocuparea companiilor pentru impactul în societate se va transforma în realitate până în 2030.

2 din 5 specialiști în resurse umane cred că aceasta este una dintre tendințele ce vor schimba piața muncii până în 2030.

4. Era Datelor

În avansul tehnologic al ultimilor ani, tot mai multe companii devin „data-driven” și caută personal care să fie specializat în analiza, interpretarea și utilizarea datelor.

1 din 3 angajați români plasează această tendință în lista celor care vor schimba modul în care muncim până în 2030.

Pe de altă parte, 43% dintre specialiștii în resurse umane consideră că aceasta este una din tendințele cele mai posibile de a se întâmpla și care vor redefini munca până în 2030.

5. Augmentarea performanței umane prin tehnologie

Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea au schimbat radical modul de lucru în multe industrii, mai ales în cele care folosesc muncă manuală, iar angajatul lucrează practic alături de un co-pilot tehnologic.

1 din 3 dintre angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în felul în care muncim în 2030.

În același timp, 43% din specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca fiind una dintre tendințele cele mai probabile pentru 2030.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close