Antena 3 CNN Actualitate 50% dintre români spun că trăiau mai bine pe vremea comunismului

50% dintre români spun că trăiau mai bine pe vremea comunismului

50% dintre români spun că trăiau mai bine pe vremea comunismului
Sursa foto: Foto: acsmpdr.blogspot.com
25 Iun 2011   •   21:45

Jumătate dintre români spun că trăiau mai bine în perioada comunistă. Descurajaţi de tăierile salariale,de micşorarea pensiilor, de lipsa locurilor de muncă, de creşterea preţului la alimente oamenii au ajuns acum să regrete acum că au participat la Revoluţia din 1989. După aproape 22 de ani de democraţie, salariul mediu pe economie a crescut cu doar 300 de dolari.

Pe vremea comunismului trăiam mai bine, declarau într-un sondaj făcut în urmă cu şase luni, jumătate dintre români. Potrivit statisticilor, salariile de atunci sunt apropiate valoric de cele de acum. Oamenii spun însă că pe vremea aceea, nu-şi făceau griji că nu au ce să mănânce a doua zi.

Potrivit unei cercetarii realizate la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, jumatate dintre cei chestionaţi spuneau că văd în comunism "o idee bună". Specialiştii care au analizat datele sunt de parere că românii nu sunt neaparat nostalgici, ci mai degraba frustraţi din cauza situaţiei economice dificile din prezent.

Datele existente la Biroul International al Muncii, din perioada comunistă, arată că venitul mediu net pe economie în 1989 era de aproape 3.000 de lei, adică 200 de dolari. În prezent, venitul mediu net pe economie este de 1.500 de lei, adică 515 de dolari.

Potrivit datelor, cele mai mari venituri salariale nete erau obţinute de profesorii universitari - 5.620 lei lunar sau dublul salariului mediu. Un profesor de liceu câştiga puţin peste 3.000 lei net, un medic generalist peste 3.500 lei, iar un programator avea un salariu net de 3.680 lei. Cele mai mici salarii erau în domeniul alimentaţiei publice, turismului şi restaurantelor, unde media era de 1.500 de lei pe lună. În zilele noastre însă, salarizarea acestor categorii arată dezastruos.

Salariul mediu net din învăţământ a fost în ianuarie anul acesta de puţin peste 1.300 lei, în timp ce în sănătate şi asistenţă socială nivelul salarial a consemnat aproximativ 1.160 de lei. Cel mai mare salariu din sectorul public este câştigat de preşedinte, care încasează lunar 7.500 de lei.

×
Subiecte în articol: comunism salarii sărăcie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close