Antena 3 CNN Actualitate 96% din grădiniţele private nu au acreditare (video)

96% din grădiniţele private nu au acreditare (video)

96% din grădiniţele private nu au acreditare (video)
25 Iun 2007   •   09:45

Probleme pentru părinţii cu copii de grădiniţă. Peste 12.000 de copii au rămas fără loc la grădiniţă în Capitală. Grădiniţele private ar putea fi o alternativă la cele de stat şi ar putea acoperi deficitul de locuri. Dar din cauza procedurilor greoaie de autorizare şi de acreditare, înfiinţarea unei grădiniţe particulare e un adevărat calvar. Doar cei cu mulţi bani şi cu nervii tari pot merge până la capăt. Înfiinţarea unei grădiniţe private presupune investiţii mari, între 70 şi 200.000 de euro.

Trebuie să aibă o bază materială corespunzătoare programului pe care-l desfăşoară, trebuie să aibă personal calificat şi, nu în ultimul rând, trebuie să aibă toate autorizaţiile necesare de funcţionare. Un părinte plăteşte lunar între 400 şi 1.200 de lei noi, în funcţie de durata şi conţinutul programului.

Profiturile sunt modeste, pentru că 80% din încasări sunt înghiţite de cheltuieli. Începutul este anevoios. După două luni de verificări amănunţite, Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar propune proiectul de ordin ministerial privind autorizarea. De aici incolo, depinde de circuitul ordinului respectiv la nivelul ministerului, ceea ce poate dura foarte mult.

Din acest motiv, unii patroni nu mai aşteaptă toate documentele şi funcţionează fără acreditare. În România sunt autorizate 291 de grădiniţe, dar numai 11 au primit şi acreditarea finală. În Bucureşti, sunt 69 de grădiniţe particulare autorizate şi 4 acreditate.  

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close