Antena 3 CNN Actualitate Cine va primi a treia doză de vaccin în România, începând cu luna septembrie

Cine va primi a treia doză de vaccin în România, începând cu luna septembrie

Românii ar putea primi a treia doză de vaccin, din septembrie. Ar putea fi imunizați doar medicii, vârstnicii şi bolnavii cronic, adică cei mai vulnerabili. Specialiștii vor face o analiză pe categorii de vârstă pentru a vedea gradul de imunitate înainte de doza 3. Tulpina Delta atacă cel mai mult populația tânără și nevaccinată.

Cine va primi a treia doză de vaccin în România, începând cu luna septembrie
Sursa foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    28 Iul 2021   •   13:14

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut primul anunț clar privind a treia doza de vaccin anti-COVID. Potrivit acestuia, în septembrie, atunci când primele persoane vaccinate vor avea 8 luni de la rapel, se va putea administra și a 3-a doza de vaccin anti-COVID. Ceea ce înseamnă că personalul medical și cei din categoriile de risc vor primi a treia doza.

Atenție! Cei care au trecut prin boală și care s-au vaccinat anti-COVID, nu vor avea indicația de a face și a treia doza. Specialiștii spun ca în acest caz, exista suficienta imunitate.

De asemenea, în acest moment, nu se știe nici dacă a 3-a doză va fi pentru toată populația.

Ceea ce susțin însă specialiștii este că a treia doza de vaccin anti-COVID va oferi imunitate și în fata variantei Delta. Cei din Comitetului de vaccinare spun că vor face o analiză pe categorii de vârstă pentru a vedea gradul de imunitate înainte de doza 3.

România are 127 de cazuri confirmate cu această tulpină și 5 decese. Însă ne aflăm pe un trend crescător și cel mai probabil avem deja transmitere comunitară în cazul tulpinii Delta, spun specialiștii.

Varianta Delta atacă cel mai mult populația tânără și nevaccinată.

”Este o tulpină extrem de infecțioasă și acest grad mic de vaccinare ne va costa multe vieți în toamnă. Să sperăm însă că nu se va întâmpla așa și imunitatea dobândită natural prin infectare este mai mare decât știm la ora acesta. Cam 1 din 5 cazuri de infectare au fost detectate, susține INSP dar poate fi oriunde de până la 1 din 10.

Problema cea mai mare este că avem o categorie de oameni care vor să se vaccineze în România, nu au nicio ezitare, dar nu o pot face. Sunt persoanele care s-au vaccinat cu Astrazeneca, fie monodoză, fie chiar doză completă și care acum ar avea nevoie de o a treia doză cu Pfizer sau Moderna, pentru a-și face un upgrade la imunitate. Aceștia doresc să își facă rapelul, dar nici măcar nu se discută despre ei”, a declarat Octavian Jurma la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: tulpina Delta Doza a treia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close