Antena 3 CNN Actualitate Accident aviatic la Clinceni. Preşedintele Aeroclubului Aurel Vlaicu şi-a pierdut viaţa

Accident aviatic la Clinceni. Preşedintele Aeroclubului Aurel Vlaicu şi-a pierdut viaţa

Accident aviatic la Clinceni. Preşedintele Aeroclubului Aurel Vlaicu şi-a pierdut viaţa
05 Iun 2009   •   20:22

Un accident aviatic s-a petrecut vineri seară pe aerodromul de la Clinceni. Un avion de tip Extra 300L s-a prăbuşit în timp ce efectua un zbor de antrenament pentru mitingul aviatic organizat de Aeroclubul României, care urma să se desfăşoare sâmbătă. Pilotul şi-a pierdut viaţa pe loc. Este vorba chiar de preşedintele aeroclubului Aurel Vlaicu, Mihai Dobre.

Avionul implicat în accident, aparţinea lotului naţional de acrobaţie al României. În urma accidentului evenimentul de sâmbătă a fost anulat. Extra 300L este considerat unul dintre cele mai performante avioane de acrobaţie pilotate în România. Avionul este construit în Germania şi are un fuselaj fabricat din materiale de ultimă generaţie. Avionul are 6,9 metri lungime şi 2,6 metri înălţime. Masa maximă la decolare este de 868 kilograme. Motorul are 300 de cai putere. Avionul dezvoltă o viteză maximă de 396 de kilometri pe oră, distanţa maximă de zbor fiind de 944 de kilometri. Viteza ascensională este de 975 de metri pe minut.



Avioanele uşoare, de acrobaţie, au fost implicate în mai multe accidente în ultimii ani. În cel mai recent incident, petrecut în iunie anul trecut, a fost implicat Cătălin Prunariu, fiul primului român care a ieşit în spaţiu, Dumitru Prunariu. El a fost obligat să aterizeze forţat după ce a lovit pământul în timpul unei manevre la antrenamente.

În mai 2001, un aparat de zbor cu două locuri de tip Zlin 726, aparţinând aeroclubului român s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe Aerodromul din Clinceni. Cele două persoane aflate la bord, Dan Adăscăliţei, de 38 de ani, comandant adjunct al Aerodromului Clinceni şi un elev-pilot, şi-au pierdut viaţa.

Două luni mai târziu, o aeronavă poloneză a aeroclubului din Arad s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă din judeţul Harghita. În accient au murit pilotul de 41 de ani, fiica acestuia, în vârstă de16 ani şi un elev-pilot de 30 de ani. Cauzele accidentului nu au fost descoperite nici până astăzi.

Pe 21 iunie 2003, un pilot de la un aeroclub bucureştean, care pilota un aparat de zbor pentru acrobaţie tip Extra 300 L, a murit în timpul unui zbor de antrenament. El se antrena deasupra aeroportului din Cluj Napoca pentru un miting din ziua următoare.

În aprilie 2004, o aeronavă care trăgea un planor în zona aerodromului din Clinceni s-a prăbuşit după 30 de metri de la decolare. În urma incidentului nu s-au înregistrat victime.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close