Antena 3 CNN Actualitate Adevăratele Minuni ale României. Locul 6 - Fast food autohton: Slana cu pită şi ceapă

Adevăratele Minuni ale României. Locul 6 - Fast food autohton: Slana cu pită şi ceapă

Adevăratele Minuni ale României. Locul 6 - Fast food autohton: Slana cu pită şi ceapă
26 Dec 2008   •   15:11

Adevărata Românie nu e neapărat cea din albumele de prezentare, ci cuprinde toată gama de "românisme" cu care ne confruntăm zilnic, fie că ne place sau nu acest lucru. Antena3.ro a întocmit un clasament al adevăratelor minuni din România modernă, pornind de la frecvenţa cu care le întâlnim în viaţa noastră de zi cu zi. Minunea a şasea, slana cu pită şi ceapă.
Câţi dintre locuitorii marilor oraşe mai consumă la micul dejun tradiţionala slană cu pită şi ceapă? (Sau câţi dintre noi mai luăm micul dejun?) Cu gândul la grătarul din weekend, pofta de grăsime se topeşte în farfuria (a se citi fund de lemn, fără pretenţii) cu preţioasele fâşii din burta sau spinarea porcului. Nu-i musai să zdrobeşti ceapa cu pumnul, normele sociale ne îndeamnă să folosim un cuţit. Un codru de pâine caldă şi ceva şorici lângă slănina fiartă, condimentată, afumată, întregesc peisajul delicios.
Ne referim aici la slănina adevărată, fără nitriţi şi glutamat de sodiu, la fâşiile aşezate în saramură şi lăsate la macerat cel puţin două săptămâni, cu sau fără usturoi. După ?îmbălsămare?, se rade sarea excesivă şi se pune în afumători special construite, două-trei zile. După gustul fiecăruia, slănina se poate freca cu boia de ardei dulce sau iute. Preţioasa slană este aşezată apoi în cămări special aerisite de curenţi de aer. Trufandaua preparată natural este greu de dibuit, nu se găseşte în super şi hipermagazine. Dacă găseşti un furnizor într-una din pieţele bucureştene, te poţi considera un om fericit.
Ei, şi dacă la oraş recurgi în caz de foame chinuitoare la şaorma deja banală, în satele Ardealului slana cu pită şi ceapă (asezonată cu palincă), reprezintă încă o gustare aproape zilnică. Motiv pentru care specialiştii Ministerului Sănătăţii au concluzionat că ardelenii sunt mai predispuşi la boli grave. În apărarea slăninei, marii consumatori arată că nu mai poţi avea încredere decât în animalul din bătătură, hrănit cum se cuvine, fără adjuvante hormonale. Porcul atârnat în galantar nu mai e bun demult. Omul, spun ei, rămâne sănătos dacă mănâncă natural. Doar că, în ziua de azi, când slănina gata preparată se găseşte la orice colţ de supermarket, chiar şi rudele noastre din mediul rural renunţă la prepararea ei. De ce să te chinui? Cumperi E-uri şi îţi asumi riscurile ? asta dacă le cunoşti. Cum s-ar spune, vrem şi cu slănina-n pod şi cu sufletu?-n rai.
Să dăm însă şi măreţei cepe locul cuvenit în această ierarhie: primul monument din lume dedicat cepei a fost dezvelit acum un an în comuna sălăjană Pericei, cunoscută în toată ţara pentru producţia de ceapă. Cea roşie este alegerea ideală pentru gustarea de slană. Dacă oferta este limitată la ceapă albă, nu-i bai. În sezonul gripei, este ?aur curat?, alături de usturoi. Cei bătrâni încă mai dau reţeta unui adevărat vaccin antigripal: ?o bucată de slănină cu usturoi, o ţuică fiartă şi un pahar de borş!?
Alături de faimoasele grătare şi ţuica (palincă, turţ, şamd) slănina - asortată sau nu cu ceapă şi pâine, nu poate lipsi măcar o dată pe an de pe masa unui român. Pentru acest motiv, slănina ocupă în topul celor şapte minuni autohtone locul 6.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: ceapa pâine minune
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close