Antena 3 CNN Actualitate Adina Alberts, mesaj după moartea românului în Belgia: "S-a plimbat bietul om în trei spitale, cu 5 germeni cuibăriți în plăgi"

Adina Alberts, mesaj după moartea românului în Belgia: "S-a plimbat bietul om în trei spitale, cu 5 germeni cuibăriți în plăgi"

Medicul Adina Alberts a postat pe reţelele de socializare un mesaj prin care transmite condoleanţe familiei constănţeanului de 54 de ani care a murit la un spital din Belgia unde ajunsese prea târziu cu arsuri de 65% pe suprafaţa corpului, în urma unui accident de muncă. Ea şi-a exprimat indignarea şi confuzia faţă de sistemul sanitar care a plimbat pacientul prin 3 spitale înainte de ai face transferul la o unitate medicală din străinitatate care poate l-ar fi ajutat.

Adina Alberts, mesaj după moartea românului în Belgia: "S-a plimbat bietul om în trei spitale, cu 5 germeni cuibăriți în plăgi"
Sursa foto: Facebook / Dr. Adina Alberts
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2021   •   22:12

"Când eram eu în Spitalul de Urgență Floreasca, adică acum 15 ani, pacienții arși erau îngrijiți cu mare atenție. Și deși, nu aveam saloane și facilități moderne pentru marii arși, chiar și pacienții cu arsuri grave supraviețuiau și se vindecau", a scris medicul Adina Alberts pe Facebook.

Ea a povestit apoi rutina de îngrijire a unui pacient care are arsuri.

"Marea provocare în astfel de cazuri este îngrijirea atentă, toaletarea corectă și completă a plăgilor, excizarea țesuturilor distruse, îndepărtarea reziduurilor de orice fel. Spălarea acestora cu soluții dezinfectante se făcea de două ori pe zi apoi se pansau în condiții de sterilitate absolută. Profesorul Ioan Lascăr ne repeta mereu: “Prima condiție ca o plagă să se vindece este să fie curată", a spus medicul Adina Alberts pe Facebook.

Medicul Adina Alberts: "Transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Îmi pare nespus de rău"

"Este incredibil ce s-a întâmplat cu pacientul electrocutat de la Constanța, trimis din spital în spital. Ce-a căutat la Iași?! Eu nu pot să înțeleg de ce nu a fost trimis direct la Floreasca?! Să vă amintesc totuși că există și un Spital de Arși în Capitală?! De ce nu a fost trimis acolo?! Sau direct în Belgia?! S-a plimbat bietul om în trei spitale din 3 orașe ca, până la urmă, să ajungă într-un hal fară de hal, cu 5 germeni cuibăriți în plăgile lui arse.

Doamne Dumnezeul! Ce nesăbuință! Transmit sincere condoleanțe familiei îndoliate! Îmi pare nespus de rău", a transmis medicul Adina Alberts pe Facebook.

Constănţeanul ars care a fost transferat cu întârziere la un spital din Belgia a murit

Transferul acestuia în Belgia a fost amânat cu o zi, din motive tehnice

„În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. A doua zi a fost transferat, cu un zbor umanitar operat de Ministerul Apărării Naționale, la Centre des Grands Brûlés - IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia”, a transmis Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a decis trimiterea Corpului de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului.

Medicul din Belgia, detalii despre starea gravă în care pacientul a fost transferat

Medicul Ciprian Isacu care l-a tratat pe constănţean la spitalul din Belgia a spus că pacientul a ajuns acolo cu patru bacterii şi o ciupercă pe care le-a contactat în spitalele din România.   „Sunt patru bacterii, plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viaţă, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (…) Mirosea şi era cu nişte comprese direct pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanţa la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng şi restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul şi l-am operat de trei ori”, a declarat Ciprian Isacu.

Primul spital unde pacientul a fost internat aproximativ 24 de ore a fost Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa. Aici a ajuns bărbatul de 52 de ani, victima unei electrocutări.    „Pacientul a stat la noi 24 de ore, în care a beneficiat de toate tratamentele corecte. Am înţeles că s-a afirmat că nu i s-a făcut fasciotomia. Nu este adevărat, i s-a făcut fasciotomie, i s-a făcut tot ceea ce trebuia făcut. După 24 de ore a plecat la Iaşi”, a declarat pentru Adevărul medicul Ioan Tofolean, managerul Spitalului Judeţean Constanţa.   Managerul explică faptul că pacientul avea arsuri pe o suprafaţă mare a corpului, iar conform protocoalelor medicale trebuia transferat de urgenţă într-un centru de arşi.  

Şi soţia pacientului a declarat că soţul ei nu a fost internat la Constanţa decât o noapte. „Doamna doctor de aici i-a făcut primele incizii. A curăţat, a făcut ce s-a putut în condiţiile astea. Si ştiu ca a primit îngrijirile necesare în acea noapte. Eu nu sunt medic... Nu ştiu şi nu-mi permit sa comentez actul medical”.  

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close