Antena 3 Actualitate Adina Anghelescu, detalii exclusive din ancheta privind posibilele fraude la alegerile de la Sectorul 1

Adina Anghelescu, detalii exclusive din ancheta privind posibilele fraude la alegerile de la Sectorul 1

de Gabriel Dano    |    24 Feb 2021   •   20:48
Adina Anghelescu, detalii exclusive din ancheta privind posibilele fraude la alegerile de la Sectorul 1

Polițiștii încep mâine renumărarea voturilor înregistrate în Sectorul 1 la alegerile locale care au avut loc anul trecut. Primul pas va fi renumărarea sacilor cu voturi, aproximativ 1.600, depozitați în prezent la Tribunalul București.

Operațiunea de renumărare a voturilor va avea loc la sediul Serviciului Control Intern din Capitală, acolo fiind improvizat un spațiu. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la Secția specială, procurorul lansând un termen de recomandare de două luni până la care să aibă rezultatul renumărării.

Procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția specială pentru investigarea magistraților a fost cel care a dispus printr-o ordonanță de delegare ca Poliția Capitalei să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București câștigate de Clotilde Armand în dauna lui Dan Tudorache.

Procurorul Secției speciale a dispus măsura într-un dosar constituit în urma plângerii PSD care a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu, președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR.

Procurorul susține în ordonanța sa că pentru a putea face actele necesare din dosar este necesară renumărarea voturilor de la alagerile locale.

"Procedura aceasta este o procedură unicat, ea nu s-a mai întâlnit niciodată în istoria dosarelor din România. Astăzi, din datele pe care le am, s-au ridicat primii 500 de saci de la Tribunalul București, acolo unde fusesetă depozitați toți cei aproximativ 1.600 de saci proveniți de la toate secțiile de pe raza Sectorului 1.

Această procedură a avut ca bază stabilirea situației de fapt. Din această cauză trebuie ca polițiștii să fac acum o muncă extraordinar de laborioasă, complicată, o muncă ce ar fi trebuit să fie făcută de Biroul Electoral al Circumscripției Sectorului 1, condus de procurorul Sprâncu. Acesta nu a fost audiat pentru că va fi audiat după ce se va face toate această inventariere, dar va fi mai mult decât o inventariere", a explicat Adina Anghelescu.

Președinte AEP: Rezultatul anchetei nu poate invalida mandatul lui Clotilde Amand

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat pentru HotNews.ro că nu există niciun cadru legal pentru a se decide anularea alegerilor, indiferent care va fi cursul anchetei penale.  

„În acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de către nimeni. Nu există cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus jurământul să înceteze dacă s-ar constata vreo fraudă electorală. E închis, publicat procesul-verbal în Monitorul Oficial, instanţa a validat mandatul primarului ales, primarul este în funcţie. Deci, din punct de vedere legal, nu se poate întâmpla nimic”, a explicat şeful AEP, potrivit sursei citate.

PSD a reclamat atunci o presupusă fraudă și a prezentat imagini cu mai multe persoane care participau la numărarea voturilor. Biroul Electoral al Circumscripției Electorale Sector 1 București a prezentat la acel moment într-un comunicat de presă toate datele despre persoanele ce apar căutând în sacii cu voturi în imaginile difuzate de Antena 3 și despre care liderii PSD susțin că ar fi proba unei presupuse fraudări a alegerilor.

Astfel, biroul electoral a arătat că cei prezentanți în imagini sunt un angajat al primăriei lui Tudorache – personal tehnic auxiliar în secția de vot, președintele Biroului Electoral și președintele secției de votare, precum și reprezentanți USR PLUS care au cerut să participe la procedură potivit art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral.

 

×

Coaliţia a ajuns la o înţelegere

 

 

Cum se vor calcula facturile la energie şi ce prevede programul Rabla pentru becuri

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close