Antena 3 CNN Actualitate Adio manele şi furt cu aparatul de taxat. Taximetriştii din Bucureşti vor avea "cazier profesional"

Adio manele şi furt cu aparatul de taxat. Taximetriştii din Bucureşti vor avea "cazier profesional"

Adio manele şi furt cu aparatul de taxat. Taximetriştii din Bucureşti vor avea "cazier profesional"
Sursa foto: taxi
09 Iun 2009   •   23:23

Taximetrişti bucureşteni, vi se pregăteşte ceva neplăcut. În fine, neplăcut pentru cei care obişnuiesc să fure cu aparatul de taxat, să dea manelele la maximum ca să-i ştie tot cartierul când sosesc la comandă sau care se cred aşi ai volanului, deşi conduc un hârb. Chestia aceea neplăcută se numeşte "cazier profesional" şi este invenţia Primăriei Capitalei. Nu este un cazier obişnuit, ci o bază de date, unde va apărea fiecare greşeală a şoferilor de taxi.

Noile pretenţii ale edililor Capitalei ar putea să-i scoată din minţi pe taximetrişti, celebri nu numai prin modul agresiv în care se mişcă prin trafic, ci şi prin urările pe care le fac celorlalţi şoferi.

Ei bine, dacă urarea se va face pe viitor în prezenţa unui client simandicos, s-ar putea ca taximetristul să primească o bulină neagră la cazier. Dar politeţea e doar una dintre cerinţele primăriei.

Taximetriştii vor fi obligaţi să o lase mai moale cu manelele, cu house-ul sau cu minimal-urile bubuite cu ură. Nu de alta, dar clientul a cerut o maşină, nu o discotecă pe roţi. De asemenea, taximetriştii nu vor mai avea voie să vorbească la telefon, că de-aia au staţie pe maşină.

În plus, clientul s-ar putea să nu fie interesat de problemele existenţiale ale colegului Costel, care se duce la o comandă în Drumul Taberei.

Despre viteză, nici nu e cazul să mai discutăm. Taximetristul prins că se crede vreun fel de Schumacher e ars. Mai ales că majoritatea şoferilor au nişte hârburi de maşini, fâţâite prin tot Bucureştiul. Momentan, însă, taximetriştii habar n-au cu ce se confruntă.

Primăria adună de peste tot date despre şoferii de taxi. De la Fisc, de la Poliţia Rutieră şi de la firmele la care lucrează. Vor să ştie cine are datorii, cine a avut permisul suspendat sau dacă a provocat accidente de circulaţie.

În momentul în care cumulează prea multe buline negre, taximetriştii îşi pierd pâinea. Adio drept de liberă practică, adio angajare la o altă firmă de taximetrie. Şi dacă vi de pare că sunt măsuri prea dure, vă reamintim că acum câteva zile, un reporter al Antenei 1 deghizat în orb a fost păcălit fără nici cea mai mică remuşcare de un taximetrist.

Desigur, patronii firmelor de taxi au sărit în apărarea angajaţilor, deşi ştiu foarte bine ce-au la uşă.

"Fiecare om, chiar dacă este considerat infractor de către un inspector, are dreptul la apărare, iar apărarea şi-o va putea formula doar in instanţă", a declarat Cristian Zărescu reprezentant firmă de taxi.

În doar o săptămână de când a fost înfiinţat cazierul profesional, primăria a adunat dosarele a 250 dintre cei aproape 10.000 de taximetrişiti înregistraţi în capitală. Baza de date va fi completă în maximum 2 luni, după care să te ţii controale.

Observator

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close