Antena 3 CNN Actualitate Administraţia Penitenciarelor, precizări în scandalul momentului: Autorul crimei din Mediaş ar fi fost eliberat şi dacă nu intra în vigoare recursul compensatoriu

Administraţia Penitenciarelor, precizări în scandalul momentului: Autorul crimei din Mediaş ar fi fost eliberat şi dacă nu intra în vigoare recursul compensatoriu

Administraţia Penitenciarelor, precizări în scandalul momentului: Autorul crimei din Mediaş ar fi fost eliberat şi dacă nu intra în vigoare recursul compensatoriu
17 Ian 2019   •   10:01

Autorul crimei de la Mediaş ar fi fost eliberat şi în condiţiile în care Legea recursului compensatoriu nu ar fi produs efecte, cazul său putând fi analizat în comisia de liberare condiţionată chiar cu două luni înainte, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), autorul crimei din Mediaş, condamnat definitiv la 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav, a fost propus pentru liberare condiţionată la data de 3 mai 2018.

„Persoana în cauză, condamnată definitiv la o pedeapsă privativă de libertate de 13 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor deosebit de grav, a fost propusă pentru liberare condiţionată la data de 03.05.2018, iar instanţa de judecată, în considerarea îndeplinirii cumulative a criteriilor prevăzute de cadrul legal, a dispus punerea în libertate, la data de 22.05.2018. Facem precizarea că, în eventualitatea în care Legea nr. 169/2017 nu ar fi produs efecte, persoana în cauză ar fi dobândit vocaţia de a fi analizată în comisia pentru liberare condiţionată, la o dată anterioară, respectiv în luna martie 2018”, potrivit documentului citat.

Acest lucru s-ar fi întâmplat deoarece, potrivit legii, bărbatul ar fi îndeplinit condiţiile liberării condiţionate, între care îndeplinirea unei fracţii obligatorii de executat din pedeapsă, îndeplinirea integrală a obligaţiilor civile stabilite de instanţă prin hotărârea de condamnare, conduita corespunzătoare pe durata executîrii pedepsei şi convingerea instanţei că s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Un tânăr de 25 de ani a murit, în weekend, la Spitalul din Mediaş, judeţul Sibiu, acesta fiind înjunghiat în urma unui conflict izbucnit între mai mulţi localnici, într-un club, apoi continuat în stradă. Agresorul fusese eliberat recent în baza recursului compesatoriu.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close