Antena 3 CNN Actualitate Adrian Marinescu explică dacă mai purtăm sau nu mască după vaccinare: ''Anul 2021 chiar cred că va face diferența!''

Adrian Marinescu explică dacă mai purtăm sau nu mască după vaccinare: ''Anul 2021 chiar cred că va face diferența!''

Deși România dă astăzi startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID, controversele încă nu au dispărut, iar oamenii își pun tot felul de întrebări despre ce se va întâmpla după imunizare.

Adrian Marinescu explică dacă mai purtăm sau nu mască după vaccinare: ''Anul 2021 chiar cred că va face diferența!''
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    15 Ian 2021   •   12:10

România intră în cea de-a doua etapă de vaccinare, etapă în care se pot vaccina bătrânii, persoanele cu boli cronice şi lucrătorii din domenii esenţiale.

6.000.000 de români vor fi vaccinaţi în etapa a doua

Cea de-a doua etapă de vaccinare din România începe vineri, 15 ianuarie 2021, însă procesul efectiv de vaccinare debutează luni, 18 ianuarie.

Începând de vineri, 15 ianuarie, ora 15.00, românii care se încadrează în condiţiile de vaccinare se pot programa.

Medicul infecționist Adrian Marinescu a explicat la rubrica ''Sfat de Sănătate'' cu Andreea Cigolea, că oamenii vor fi nevoiţi să porte mască de protecţie în continuare, chiar şi după imunizare.

Adrian Marinescu: ''Când imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, ideal 70-80%, da, urmează măsurile de relaxare''

''Aici e o întrebare principială. Dacă am fi toți vaccinați, da. Dar dumnevoastră în momentul în care ieșiți pe stradă sau mergeți în altă parte veți da și de oameni care nu sunt vaccinați din considerente practice. Altfel aș pune problema. În momentul în care imunizarea la nivelul populației ar fi la nivel de majoritate, minim 60%, ideal 70-80%, da, atunci urmează măsurile de relaxare, nu vorbim doar de mască. Vorbim de distanțare, vorbim de tot ceea ce avem ca restricții acum. Aceste măsuri de relaxare vor veni treptat, așa cum se întâmpla și cu restricțiile.

''Anul 2021 chiar cred că va face diferența''

Nimic nu este peste noapte, dar, anul 2021 chiar cred că va face diferența. Cei care se vaccinează pot sta un pic liniștiți, pentru că întradevăr, acolo se pune problema că, ei fiind vaccinați nu se vor îmbolnăvi, nu vor face forme importante, ba chiar probabilitatea de transmitere este clar redusă, dar asta este o situație ideală care nu există în practic, pentru că acei oameni ies, interacționează mai departe, acele persoane nu sunt vaccinate. De asta spuneam că până în vară e nevoie de un interval până când facem această imunizare'', a explicat dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase.

Klaus Iohannis a primit prima doză împotriva Sars-Cov-2

''Vaccinul este singura modalitate prin care putem ieşi din pandemie, a spus preşedintele.

Preşedintele a fost vaccinat la spitalul Militar şi a declarat ulterior că procedura a fost uşoară şi că are încredere în eficienţa imunizării.

Unde pot programa cei care vor să se vaccineze

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa online pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, acolo unde trebuie configurat un utilizator, fie prin intermediul medicului de familie sau prin aparținători.

Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.

Masca rămâne obligatorie pe stradă, în toată România

Decizia este definitivă a Instanței şi a fost emisă pe 5 ianuarie 2021. Aşadar, masca rămâne obligatorie atât în toate spațiile publice deschise, cât şi în spaţiile închise.

Nerespectarea acestei legi atrage după sine o amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei. 

×
Subiecte în articol: mască vaccinare vaccin Klaus Iohannis
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close